Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » U Beču spojili ekologiju i kulturu
U Beču spojili ekologiju i kulturu: Volkstheater (foto: EuroComm / © Schaub-Walzer)
U Beču spojili ekologiju i kulturu: Volkstheater (foto: EuroComm / © Schaub-Walzer)

U Beču spojili ekologiju i kulturu

U Beču, glavnom gradu Austrije, 26. februara 2020. godine počinje sa radom digitalni pilot-projekat „Kultur-Toke“.

Projekat ekološko ponašanje građana nagrađuje slobodnim ulazom na kulturna događanja.

Konkretno, za aktivno smanjenje CO2 hodanjem, vožnjom bicikla kao i korišćenjem javnog prevoza kreira se virtuelni „toke“ koji može da se zameni za ulaznice u poznatim kulturnim institucijama.

Aplikacija meri pređene razdaljine i izračunava uštedu CO2 koračanjem, vožnjom biciklom i javnim prevozom u direktnom poređenju sa jednom vožnjom automobilom.

Grad Beč je stavio na raspolaganje aplikaciju uz pomoć koje tokom narednih šest meseci korisnici mogu smanjenjem CO2 da zarađeni „toke“ zamene za odlazak na neki kulturni događaj. Tokom test-faze „tokeni“ važe za „Wiener Volkstheater“, „Wien Museum“, „Kunsthalle“ kao „Wiener Konzerthalle“.

Pored navedenih, još devet kulturnih institucija prijavilo je zainteresovanost za ovaj pilot-projekat. Od jeseni 2020. godine aplikacija bi trebalo sa proširenom ponudom da bude dostupna svim korisnicima.

Ukoliko želite da učestvujete u probnoj fazi pošaljite E-mail na adresu: Kultur-token@post.wien.gv.at. Posle toga dobićete poziv za instalaciju aplikacije putem E-mail-a. (EuroComm)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.