Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Gradska uprava Beča: Kako Bečlije štede struju i rade od kuće
Gradska uprava Beča: Kako Bečlije štede struju i rade od kuće (foto © Pressefoto Votava)
Gradska uprava Beča: Kako Bečlije štede struju i rade od kuće (foto © Pressefoto Votava)

Gradska uprava Beča: Kako Bečlije štede struju i rade od kuće

Gradska uprava Beča je od početka epidemije korona virusa COVID-19 zabeležila za jednu petinu manje potrošnje struje.

Sada se veća potrošnja preselila u domaćinstva, jer većina radi od kuće a i školska nastava se odvija online od kuće.

Evo nekoliko mera za uštedu energije.

  • Koristiti produžni kabl sa više priključaka i dugmetom za uključivanje. Kada završite posao samo pritisnete jedno dugme i svi aparati su isključeni. Pažnja! To ne važi za inkjet-štampače. Oni se ne priključuju na produžni kabl.
  • Isključite screensaver: Zaštitnik ekrana povećava potrošnju struje i kod modernih monitora nije potreban. Umesto toga, bolje je aktivirati „isključi monitor“.
  • Koristiti „sleep mode“: kompjuter i monitor treba da budu prebačeni na taj režim. Ovo podešavanje se nalazi na kontrolnom panelu, pod stavkom „power option“. Drugačije od modusa „stand-by“, kod „sleep“ modusa je kompjuter potpuno isključen i pored toga vrlo brzo može da se startuje.
  • WLAN-ruter isključiti: Ukoliko ruter nije stalno uključen, takođe može da se uštedi struja. Jer, čak i kada se WLAN ne koristi, ruter troši struju. Zbog toga ga treba noću isključiti.
  • Koristite dnevno svetlo: Čak i pozicija radnog stola može da vam uštedi struju. Radno mesto postavite ispred prozora. Kada je tmurno napolju koristite lampe čija svetlost može da se podešava, da ne svetle punim kapacitetom.
  • Aparati za zabavu imaju različitu potrošnju struje. Na primer, konzole za igrice troše struju duplo više nego televizor.

(EuroComm)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.