Naslovna » Izlasci » Festivali » Moj online filmski festival – Moj OFF – za dž!
Moj online filmski festival - Moj OFF - za dž!
Moj online filmski festival - Moj OFF - za dž!

Moj online filmski festival – Moj OFF – za dž!

Besplatan online filmski festival činiće svetske premijere, filmovi sa festivala uključujući i pobednički film FEST-a i najbolji film sa dodele Oskara.

Kombank dvorana, Cine Grand, bioskop Vilin grad i MCF MegaCom Film, pridružili su se aktuelnoj online kulturnoj sceni i u jeku borbe sa pandemijom korona virusa COVID-19 i osmislili potpuno besplatan kućni online filmski festival, sa najnovijim i najprestižnijim nagrađenim naslovima svetskih kinematografija koji su obeležili festivalsku scenu kao i svetskim online premijerama.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

U trenucima kućne izolacije od 27. marta do 10. aprila 2020. biće pokrenut najnoviji online filmski festival pod nazivom Moj OFF (Online filmski festival sa svim elementima koji čine ovakav kulturni događaj.

U okviru dvonedeljnog „online festivala“ naći će se više od 30 najnovijih igranih i dokumentarnih ostvarenja, od kojih su mnogi svetske online premijere, filmovi koji su premijerno prikazani na nedavno završenom 48. FEST-u i 25. FAF-u, uključujući film „Nevidljivi život“, koji je dobio nagradu Beogradski pobednik za najbolji film FEST-a, kao i „Martin Eden“, koji je dobio nagradu Gordan Mihić za najbolji scenario FAF-a.

Pored navedenih filmova biće prikazan i južnokorejski film „Parazit“, film koji je dobio Oskara za najbolji film i najbolju režiju.

Online filmski festival – u pet programskih celina

Filmovi pristigli sa crvenog tepiha Kana, Venecije, Berlina ali i najznačajnijih dokumentarnih festivala poput IDFA-e, CPH DOX-a, naći će se u okviru dve programske celine tokom kojih će se dnevno prikazivati po tri premijere i po tri reprizna filma uključujući i specijalne retrospektive najvećih filmskih autora i njihovih kultnih ostvarenja u mini ciklusima.

Snimljeni u različitim svetskim produkcijama i koprodukcijama izdvojeni filmovi biće podeljeni u pet programskih celina – Velikani filma, Kids fest predstavlja, Porodična avantura, Dokumentarni vrhunci, kao i program Viđeno neviđeno.

Posebno se ističe selekcija Viđeno neviđeno u okviru koje će se u udarnim večernjim terminima prikazivati hvaljena ostvarenja poput nikada prikazanog filma kod nas, dobitnika srebrnog medveda u Berlinu prošle godine filma „Napolje i konje kradu„, sa briljantnim Stelanom Sarsgardom u glavnoj ulozi, takođe i najnovijeg filma „Mladi Ahmed“ (Young Ahmed) koji je, na prošlogodišnjem Kanskom festivalu, proslavljenim i nagrađivanim rediteljima braći Darden doneo nagradu za najbolju režiju, kao i francusko-italijansku dramu „Gloria Mundi“ reditelja Roberta Gedigana koja je nakon svetske premijere u Veneciji, gde je dobila nagradu za najbolju glumicu, prikazana na 48. FEST-u.

Film „Pritka“ (Beanpole) ruskog reditelja Kantemira Balagova koji je na filmskom festivalu u Kanu dobio nagradu za najbolju režiju u programu Izvestan pogled, sada je svrstan u program festivala.

Prvi Moj OFF obeležiće i naslovi za najmlađu publiku, pa će među brojnim porodičnim avanturama biti prikazani neki od prošlogodišnjih sinhronizovanih animiranih hitova kao što su „Vilijeva planeta„, „Ko se boji vuka još“ i „Tajni agent Mjau„, kao i filmovi sa popularnog dečijeg festivala Kids Fest-a (poput fantazije „Abigejl„).

Dokumetarni vrhunci – predstaviće dokumentarne filmove koji su zapaženi od strane svetskih programskih selektora, ali i priznate publike velikih festivala. Domaća „online publika“ imaće priliku da vidi dokumentarni portret „Pavaroti“ nagrađivanog reditelja Rona Hauarda o slavom tenoru koji je operu i klasičnu muziku uopšte približio širokim masama i tako obeležilo odrastanje mnogih generacija.

Kako nije reč o platformi za gledanje filmova nego pravom filmskom festivalu, filmovi će moći da se prate samo u određenim terminima u toku dana.

Filmove će online moći da prate kako posetioci iz Srbije, tako i iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Na kraju prikazivanja festivala biće proglašeni pobednici o kojima će odlučivati žiri i sami gledoci.

Festival, koji nastaje u vremenima brobe protiv virusa, ima za cilj da nastavi svoj kulturni život i ubuduće i poklonicima sedme umetnosti pruži novi izazov i mogućnost savremenog praćenja festivalskih, autorskih i komercijalnih filmova.

Uskoro će biti objavljen link i program onlajn festivala. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.

Jedan komentar

  1. Ja sam zahvalna na ovoj ideji, jer zaista volim filmove.