Naslovna » Porodica » Upis dece u prvi razred osnovne škole: E-usluga – „Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu“
Upis dece u prvi razred osnovne škole (foto: Pixabay)
Upis dece u prvi razred osnovne škole (foto: Pixabay)

Upis dece u prvi razred osnovne škole: E-usluga – „Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu“

Upis dece u prvi razred osnovne škole, koji tradicionalno počinje 1. aprila, ove godine, zbog aktuelne situacije i vanrednog stanja, počeće kasnije.

Vlada Srbije saopštila je da će, umesto upisa, roditelji i drugi zakonski zastupnici, od srede, 1. aprila, biti u mogućnosti da stupe u kontakt sa školom u koju žele da upišu svoje dete preko nove usluge „Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu“, na portalu eUprava, kao i telefonskim putem.

Novu e-uslugu zajednički su izradili timovi Kabineta predsednika Vlade, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Na ovaj način, škole će evidentirati zainteresovanost roditelja za to da upišu dete u određenu školu kako bi okvirno znale koji broj đaka mogu da očekuju. Svi roditelji koji će koristiti ovu elektronsku uslugu biće obavešteni o datumu upisa u osnovnu školu čim on bude definisan.

Nakon definisanja datuma upisa u osnovnu školu, na Portalu eUprava biće dostupna usluga zakazivanja termina za upis i testiranje, koja će omogućiti roditeljima da jednim odlaskom u školu završe sve procedure oko upisa deteta i to bez potrebe donošenja ijednog dokumenta, kao i da obave testiranje sa psihologom/pedagogom.

Škole će u unapređenoj elektronskoj usluzi eUpisa po službenoj dužnosti pribaviti podatke iz matične knjige rođenih, iz evidencije prebivališta i iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu.

Prošle godine je, zahvaljujući elektronskoj usluzi eUpis, u prvi razred osnovne škole upisano više od 60.000 đaka. Roditelji po prvi put nisu morali da pribavljaju više od 120.000 različitih dokumenata u papirnoj formi, pri čemu su uštedeli isto toliko sati čekanja na nekom od šaltera javne uprave. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.