Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vanredno stanje na teritoriji grada Beograda
Vanredno stanje na teritoriji grada Beograda (foto: zvonko58 / Pixabay)
Vanredno stanje na teritoriji grada Beograda (foto: zvonko58 / Pixabay)

Vanredno stanje na teritoriji grada Beograda

Vanredno stanje proglašeno je na teritoriji grada Beograda – odlučio je večeras Gradski štab za vanredne situacije grada Beograda.

Odluka o proglašenju vanrednog stanja doneta je u skladu sa Zakonom o odbrani, odlukom o proglašenju vanrednog stanja Predsednika Republike, predsednika Narodne skupštine i predsednika Vlade Republike Srbije.

Vanredno stanje – naredbe

Štab za vanredne situacije doneo je više naredbi koje treba da doprinesu sprečavanju, suzbijanju i gašenju epidemije COVID-19 na teritoriji grada Beograda:

»»» Sekretarijatu za javni prevoz izdata je naredba za smenjenje obima javnog gradskog prevoza na teritoriji grada Beograda od utorka, 17. marta 2020. godine i njegovo stavljanje na subotnji režim vožnje, uz ukidanje svih noćnih linija.

»»» Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu za prekid rada svih predškolskih ustanova na teritoriji Grada Beograda.

»»» Od ponedeljka, 16. marta 2020. godine Sekretarijatu za privredu naloženo je sprovođenje naredbe za skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, barova i ostalih ugostiteljskih objekata) od 8 do 20 časova. U ugostiteljskim objektima tokom radnog vremena u zatvorenim prostorijama dozvoljeno je prisustvo najviše pedeset lica.

»»» Sekretarijatu za socijalnu zaštitu izdata je naredba za zatvaranje dnevnih centara i klubova za odrasle i starije.

»»» Sekretarijatu za sport i omladinu izdata je naredba za prekid rada svih sportskih objekata na teritoriji grada Beograda.

»»» Načelniku Gradske uprave izdata je naredba za omogući rad od kuće teškim hroničnim bolesnicima i licima starijim od 60 godina.

»»» Data je naredba Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije sa građanima da prilagodi rad Beogradskog pozivnog centra u cilju pružanja informacija za pomoć građanima, kao i da koordinira rad sa opštinskim štabovima za vanredne situacije i opštinskim pozivnim centrima. Cilj osnivanja ovih centara je organizovanje pomoći najstarijim sugrađanima kao što je donošenje namirinica i lekova na kuću i organizovanje lekarske pomoći.

»»» Sekretarijatu za poslove komunalne milicije i Sekretarijatu za inspekcijske poslove izdata je naredba za pojačani nadzor na svim objektima zatvorenog tipa koji primaju više od 50 osoba, u skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije od 15. marta.

»»» Gradski štab za vanredne situacije naložio je svim komandantima opštinskih štabova za vanredne situacije na teritoriji Beograda da na svojoj teritoriji angažuju poverenike i zamenike poverenika civilne zaštite na poslovima zaštite i spasavanja. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.