Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vanredno stanje u Srbiji: Nove mere u borbi protiv virusa COVID-19
Vanredno stanje u Srbiji: Nove mere u borbi protiv virusa COVID-19 (foto: Gerd Altmann / Pixabay)
Vanredno stanje u Srbiji: Nove mere u borbi protiv virusa COVID-19 (foto: Gerd Altmann / Pixabay)

Vanredno stanje u Srbiji: Nove mere u borbi protiv virusa COVID-19

Vanredno stanje je aktuelno i dalje u Srbiji, a Vlada je sinoć pooštrila mere u cilju preventive i suzbijanja širenja korona virusa COVID-19.

»»» Građanima Srbije, kao i stranim državljanima koji imaju boravište u Srbiji, a koji ulaze u Srbiju iz država označenih kao žarišta epidemije virusa COVID-19, a to su: Italija, Švajcarska, Iran, Rumunija, Španija, Nemačka, Francuska, Austrija, Slovenija i Grčka, izriče se obavezna mera samoizolacije u trajanju od 28 dana.

»»» Svim građanima Srbije, kao i stranim državljanima koji imaju boravište u Srbiji, a koji dolaze iz drugih zemalja, izriče se obavezna mera samoizolacije – izolacija u kućnim uslovima od najmanje 14 dana.

»»» Svako nepoštovanje mera samoizolacije biće najstrože kažnjavano, u skladu sa važećim zakonima.

»»» Zabranjen je izvoz svih lekova u trajanju od 30 dana iz preventivnih razloga, kako bi naše apoteke bile snabdevene svim neophodnim sredstvima.

»»» Takođe, ograničena je kupovina zaštitnih maski, što znači da jedna osoba ima mogućnost kupovine najviše 10 maski, 10 rukavica, dva pakovanja dezinfekcionih sredstava veće mililitraže ili pet pakovanja manje mililitraže.

»»» Svi šalteri javnih institucija biće zatvoreni, izuzev onih čije bi zatvaranje ugrozilo nesmetano funkcionisanje države u vreme vanrednog stanja. Svi građani biće blagovremeno obavešteni o načinu regulisanja svojih prava i obaveza. Ono što je najvažnije jeste da sada ne dolaze na šaltere i da za to neće snositi nikakve sankcije.

Imajući u vidu da sve do sada donete mere nisu donele dovoljno očekivane rezultate, Vlada Srbije ne isključuje mogućnost donošenja još oštrijih mera kako bi sačuvala zdravlje svojih građana.

Apeluje se na građane starije od 65 godina da ostanu u svojim domovima. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.