Naslovna » Turizam » Odmor u Srbiji: Vaučeri za 400.000 građana
Odmor u Srbij - Novi Sad: Vaučeri za 400.000 građana (foto: Pixabay)
Odmor u Srbij - Novi Sad: Vaučeri za 400.000 građana (foto: Pixabay)

Odmor u Srbiji: Vaučeri za 400.000 građana

Vlada Srbije najavila je da će biti izdvojeno dve milijarde dinara za turističke vaučere za odmor u Srbiji. Planira se novih 400.000 vaučera.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je za Tanjug da je planirano da destinacije, osim banja i planina, budu i Beograd i Novi Sad.

Za prvih pet meseci ove godine, Srbija će imati štetu od približno 300 miliona evra zbog manjeg deviznog priliva od stranih turista, uz napomenu da u to nisu uračunata domaća turistička putovanja.

Ova akcija je značajna jer će manjak, koji će uslediti zbog smanjenog dolaska stranih gostiju, bar delimično biti nadomešten akcijom turističkih vaučera.

Ljajić je rekao da je do 26. februara ove godine podeljeno 160.000 vaučera, što govori o interesovanju za ovu akciju, i dodao da se razmatra da se sa novih 400.000 vaučera proširi obuhvat onih koji mogu da ih koriste.

Te vaučere su do sada najviše koristili penzioneri, čak 54 odsto, a zatim nezaposleni i oni čija su primanja manja od 60.000 dinara.

Odmor u Srbiji: Vaučeri za Beograd i Novi Sad

Ljajić je objasnio da se sada razmatra mogućnost da se Beograd i Novi Sad uključe kao destinacije za odmor uz vaučere.

Vaučeri u tim gradovima nisu mogli da budu korišćeni jer su primat imale destinacije u unutrašnjosti Srbije, pre svega banje i planine.

S obzirom na to da je ova akcija usledila kao odgovor na situaciju nastalu zbog virusa korona, razmatra se mogućnost da i ova dva grada, koja su najviše pogođena u smislu pada turističkog prometa, budu uključena, objasnio je potpredsednik Vlade.

Naredne nedelje biće pripremljen konačni tekst uredbe o korišćenju turističkih vaučera.

Do sada vaučeri su mogli da se koristite u približno 1.460 ugostiteljskih objekata.

– Nema sumnje da ćemo sa novim gostima nadomestiti gubitak koji će uslediti zbog pada međunarodnih turističkih putovanja. Ovo je pokušaj da se smanje gubici, koji će sigurno biti veliki u ovoj godini – rekao je Ljajić.

Procenjuje se da će na svetskom nivou gubitak u oblasti turizma iznositi približno 450 milijardi evra, jer je turizam prva grana privrede koja je pogođena zbog pandemije.

Međutim, ohrabruje činjenica da je turizam nakon svetske ekonomske krize pokazao da se prvi oporavlja i da je najfleksibilniji na ovakve krize. (Vlada Srbije)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.