Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Studentski domovi: Studenti mogu da se vrate u domove od 15. maja
Studentski domovi: Studenti mogu da se vrate (foto: Pexels)
Studentski domovi: Studenti mogu da se vrate (foto: Pexels)

Studentski domovi: Studenti mogu da se vrate u domove od 15. maja

Studentski domovi su dezinfikovani i spremni za prijem, a studenti će moći da se vrate u domove od 15. maja 2020. godine.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević naveo je i da su sređeni domovi u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, a da će studentski domovi u Nišu biti spremni posle prvomajskih praznika. Posle će se raditi i na sređivanju domova u Kosovskoj Mitrovici.

Priliku za povratak u domove od polovine maja imaće studenti koji su se prijavili za polaganje ispita u aprilskom roku, koji će biti održan krajem maja.

Online nastava za studente završava se 18. i 19. maja, s tim što je ostalo da se završe blok časovi vežbi za određene fakultete, poput medicinskog, koji nisu mogli da se urade online.

Šarčević je, govoreći o tome da li će se ispiti održavati u neposrednom kontaktu, rekao da u našem zakonu ne postoji mogućnost polaganja ispita na daljinu, te će studenti ispite polagati na fakultetima, ali uz sve mere zaštite.

U našem obrazovnom sistemu, kako je ukazao, samo je dva odsto fakultetskih programa akreditovano za polaganje ispita na daljinu, ali će strategija razvoja obrazovanja do 2030. godine predvideti da se i taj model polaganja stavi na raspolaganje.

Za one koji ove godine upisuju fakultet, za prijemni ispit za sada se zadržava planirani datum 22. jun.

Stipendije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da će sutra, 29. aprila, početi isplata stipendija izuzetno nadarenim studentima i učenicama za školsku 2019/2020. godinu.

Studentima će biti isplaćeno ukupno četiri mesečne rate, i to šesta, sedma, osma i deveta, dok će izuzetno nadarenim učenicima bita isplaćene dve rate (osma i deveta) stipendija za školsku 2019/2020. godinu.

Studentima osnovnih studija na račun će biti uplaćeno ukupno 48.000 dinara, studentima doktorskih studija 60.000 dinara, a učenicima 30.000 dinara.

Mesečni iznos stipendije za izuzetno nadarene studente osnovnih akademskih i master studija iznosi 12.000 dinara, a za studente doktorskih studija 15.000 dinara, koliko iznosi i mesečni iznos stipendije za izuzetno nadarene učenike.

Iz budžeta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za isplatu stipendija izuzetno nadarenim studentima izdvojeno je 95.679.000 dinara, dok je za stipendije izuzetno nadarenim učenicima izdvojeno 10.260.000 dinara.

Od sutra, po prvi put, kreće i isplata stipendija studentima za nedostajuća nastavnička zanimanja, za školsku 2019/2020. Njima će biti uplaćeno sedam mesečnih rata.

Mesečni iznos stipendije za nedostajuća zanimanja iznosi 12.000 dinara, a iz budžeta Ministarstva za ovu svrhu predviđeno je ukupno 2.016.000 dinara.

(danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. Sta je sa stranim studentima, sa nama iz RS, kada cemo mi moci preci granicu i vratiti se.
    Mislim da cemo biti ostećeni u ovome i sto se tice ispitnih rokova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.