Naslovna » BG svaštara » Medicina » Test samoprocene na korona virus COVID-19
Test samoprocene na korona virus COVID-19 (foto: Pixabay)
Test samoprocene na korona virus COVID-19 (foto: Pixabay)

Test samoprocene na korona virus COVID-19

Danas, 1. aprila 2020, počeo je da radi online Test samoprocene na korona virus COVID-19 u okviru portala E-zdravlje Ministarstva zdravlja.

Sistem funkcioniše na bazi jednostavnog logovanja putem ličnog broja zdravstvenog osiguranika i broja zdravstvene kartice. Cilj tog sistema je da se smanje gužve i čekanja i ubrza proces lečenja.

Nalazi se automatski šalju na radne liste lekarima u COVID-19 ambulantama formiranim pri domovima zdravlja (24 časa).

Test samoprocene – ako postoji sumnja…

Na sajtu eZdravlje Ministarstva zdravlja postavljeno je COVID-19 obaveštenje, u kojem se navodi da se u algoritmu postupanja sa licem kod koga je postavljena sumnja na infekciju virusom, definišu obaveze lekara doma zdravlja u sistemu nadzora nad COVID-19, gde svaki dom zdravlja treba da omogući direktnu komunikaciju osobe sa sumnjom na COVID-19 sa lekarom.

Portal eZdravlje, između ostalog, omogućava da popunite samoprocenu na infekciju koronavirusom, na osnovu koje ćete dobiti smernice o daljem postupanju i direktnu elektronsku komunikaciju sa respiratornim ambulantama iz sistema nadzora, gde ćete moći da postavljate pitanja u vezi sa ovim virusom.

Da bi se pristupilo funkcijama portala potrebna je prijava i registracija koju je moguće obaviti na tri načina.

Jedan je prijava preko podataka sa kartice zdravstvenog osiguranja, koji omogućava pristup ograničenim funkcijama portala eZdravlje, koje se tiču samo COVID-19 samoprocene i komunikacije sa respiratornim ambulantama.

Drugi je registracija naloga i prijava preko Portala eZdravlje – odabirom opcije „Otvori nalog“ kreirajte profil i prijavite se sa svojim podacima, koja omogućava pristup svim funkcijama portala

Treći je prijava preko eID.gov.rs, jedinstvenog državnog sistema za autentikaciju građana u svim sistemima eUprave, gde drugi i treći stepen autentikacije omogućavaju pristup svim funkcijama portala. (danubeogradu.rs)