Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Ublažavanje mera: Kafići od 4. maja, tržni centri i gradski prevoz od 8. maja, vrtići od 11. maja 2020.
Vanredno stanje: Ublažavanje mera u Srbiji (foto: Pexels)
Vanredno stanje: Ublažavanje mera u Srbiji (foto: Pexels)

Ublažavanje mera: Kafići od 4. maja, tržni centri i gradski prevoz od 8. maja, vrtići od 11. maja 2020.

U Srbiji kafići i restorani počinju sa radom 4. maja 2020, tržni centri i javni gradski prevoz rade od 8. maja, vrtići i produženi boravak od 11. maja…

Zanimljivo…

Mere vanrednog stanja u Srbiji se ublažavaju u trenutku kada je, obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije, na prvoj sednici u vanrednom stanju, premijerka Ana Brnabić istakla da Srbija ima najmanju stopu smrtnosti u regionu od virusa korona, od 1,9 odsto.

Istovremeno, na sajtu covid19.rs danas je objavljeno da je procenat smrtnosti, na današnji dan, 28. aprila 2020, 1,98%, a – pre nedelju dana bio je 1,89% i od tada iz dana u dan procenat smrtnosti raste. Juče, 27. aprila, na primer, iznosio je 1,96%.

Uzgred, najmanji procenat smrtnosti u regionu, po podacima Instituta Hopkins, ima Crna Gora sa 1,3%.

Teretane na otvorenom i šetališta

Na konferenciji za medije Kriznog štaba takođe je saopšteno da parkovi i šetališta već od danas, 28. aprila 2020, mogu biti otvoreni ali da građani obavezno paze na propisano rastojanje i da se pridržavaju svih preporuka o bezbednosti.

Dakle, samim tim biće dostupne i sve teretane na otvorenom, a moći će da se održavaju i treninzi.

Kafići i restorani

Kafići i restorani mogu biti otvoreni od ponedeljka, 4. maja 2020. Radiće, za sada, najkasnije do 17.00.

Javni gradski prevoz

Dok će javni gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu biti omogućen od 4. maja, u Beogradu i Nišu će biti pušten u rad od 8. maja.

Veoma je zanimljivo da u vozilima javnog gradskog prevoza neće smeti da se uključuje klimatizacija. Ranije je objavljeno da u vozila JGP neće smeti da se uđe bez maske i rukavica, da će ulaz biti samo na jedna vrata i da će kondukteri paziti da samo određeni broj osoba bude u jednom vozilu.

Međugradski prevoz

Od 4. maja železnički i drumski međugradski saobraćaj mogu da se odvijaju uz striktno pridržavanje mera zaštite.

Vrtići i produženi boravak

Vrtići i produženi boravak biće otvoreni od 11. maja uglavnom zbog dece čiji će roditelji morati da rade, a nemaju kome da ostave decu na čuvanje.

Savet Kriznog štaba je da poslodavci imaju razumevanja za roditelje i da, ako je moguće, poštuju potrebu da jedan od roditelja ostane kod kuće sa detetom ili decom. Krizni štab procenjuje da će biti otvorena trećina vrtića.

Avio prevoz

Od 18. maja počinje sa radom i avio prevoz uz preporuke svih svetskih i zdravstvenih organizacija.

Ukoliko Krizni štab zaključi da se ne poštuju propisane mere zaštite, mere zaštite biće vraćene na staro.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.