Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Beč: Otvoren je Muzej Belvedere
Beč: Otvoren je Muzej Belvedere (foto: Pixabay)
Beč: Otvoren je Muzej Belvedere (foto: Pixabay)

Beč: Otvoren je Muzej Belvedere

Austrijski Muzej Belvedere otvorio je svoje kapije 15. maja 2020. godine a posetioci mogu da posete aktuelnu izložbu i prisustvuju vođenju kroz galeriju.

Muzej Belvedere je među prvima u Beču koji je počeo sa radom. Otvorena je međunarodna izložba „U noć. Avangarda u noćnom kafeu“ posvećena alternativnim scenama iz noćnog života umetnika u periodu od 1880. do 1960. godine.

Izložba prikazuje veliki broj scena iz različitih gradova, od Beča i Londona preko Pariza do Nigerije i Meksika. Kabarei, kafei i klubovi su bili sastajalište najrazličitijih kultura i društvenih slojeva na prelazu iz 19. u 20. vek. Kao važna mesta za druženje avangardnih umetnika postali su platforma za kreativnu razmenu ideja.

Rudolf Šlihter, "Kafana za dame" oko 1925. godine, privatna zbirka © Viola Roehr v. Alvensleben, München. akg-images
Rudolf Šlihter, „Kafana za dame“ oko 1925. godine, privatna zbirka © Viola Roehr v. Alvensleben, München. akg-images “Damenkneipe” (Women’s Pub) c. 1925 Watercolour over ink on paper, 60 × 50,9 cm. Privatna kolekcija.

Pored toga, gledaoci mogu da pogledaju direktan prenos književne večeri iz bara „Fledermaus“ 20. maja u 19.00. Tim povodom će se čitati mnoge priče i bečke pesme inspirisane pankom, džezom i modernom.

Izložba „U noć. Avangarda u noćnom kafeu“ je otvorena do 1. juna 2020. godine. (EuroComm)