Naslovna » Izlasci » Akcije » Božidarac: Vikend Jugoslavije na Vračaru
Božidarac: Vikend Jugoslavije na Vračaru
Božidarac: Vikend Jugoslavije na Vračaru

Božidarac: Vikend Jugoslavije na Vračaru

Centar za kulturu Božidarac (Radoslava Grujića 3) organizovaće dvodnevni vremeplov „Vikend Jugoslavije na Vračaru“, 6. i 7. juna 2020.

Vremeplov je posvećen državi u kojoj smo živeli kroz filmove, dokumentarnu fotografiju i predavanje u dvorištu ustanove.

Vikend Jugoslavije na Vračaru biće otvoren dokumentarnom izložbom u subotu u 19.00 u dvorištu Božidarca, gde će sugrađani moći kroz fotografiju, postere i druga vizuelna svedočenja da se podsete na neke od važnih događaja iz tog perioda.

Nakon izložbe, posetioci će moći da se smeste i uživaju u bioskopu na otvorenom i kultnom filmu „Dečko koji obećava“. U svet jugoslovenskog filma uvešće ih filmski reditelj i urednik dramskog programa RTS-a Marko Novaković.

Vikend Jugoslavije: arhitektura i filmZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Tokom drugog dana biće organizovano predavanje na temu brutalističke arhitekture ali i jugoslovenskog društvenog života.

Publika će zatim imati priliku da se podseti na film „Tito i ja“ i priču o desetogodišnjaku koji, kao i sva deca u Jugoslaviji 1950-ih godina, teško može da zamisli bilo koji deo svog života bez velikog vođe nacije – maršala Tita.

Iz Božidarca poručuju da ideja za organizaciju događaja dolazi iz činjenice da Jugoslavija jeste mesto u kome su se dogodili ratovi, ali zaboravlja na sve dobro što je izašlo odatle.

Građani u toj komunističkoj zemlji su imali donekle miran život sa određenom dozom predvidljivosti, u kojem su postojale vrednosti – radnička prava, kolektivni duh, solidarnost… Nakon raspada, socijalizam je zamenio kapital koji danas dominira svetom i pravi ogromne razlike, između ljudi i država.

Ulaz na sve programske aktivnosti je besplatan, a u slučaju kiše program će se realizovati u velikoj sali Božidarca.

Program podržava gradska opština Vračar, a sprovodi se u saradnji sa udruženjem Klaster in. (danubeogradu.rs)