Naslovna » Izlasci » Izložbe » Galerija Prirodnjačkog muzeja: Zov daljine – seobe u carstvu životinja
Galerija Prirodnjačkog muzeja: Zov daljine - seobe u carstvu životinja (Kašicara / foto: Saša Preradović)
Galerija Prirodnjačkog muzeja: Zov daljine - seobe u carstvu životinja (Kašicara / foto: Saša Preradović)

Galerija Prirodnjačkog muzeja: Zov daljine – seobe u carstvu životinja

Od 3. jula 2020. (14.00) u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Malom Kalemegdanu biće otvorena izložba „Zov daljine – seobe u carstvu životinja“.

Autorka izložbe je dr Daliborka Stanković, koja ovom postavkom objašnjava fenomen seoba životinja na Zemlji.

Posetioci će imati priliku da saznaju kakvu ulogu imaju seobe u životnom ciklusu, ne samo ptica, kao najpoznatijih i najpokretljivijih organizama, već i drugih životinja kao što su: insekti, slepi miševi, gmizavci, ribe i neki kopneni sisari za koje je malo poznato da imaju selidbene aktivnosti.

Da li je seoba poduhvat vredan divljenja i koje sve opasnosti vrebaju na tom putu? Gde zimuju naše rode, a kuda sve lete slepi miševi?

Na izložbi će biti prikazano ukupno 87 vrsta životinja, odnosno 119 taksidermijskih preparata insekata, gmizavaca, riba, ptica i sisara iz bogatih zbirki Prirodnjačkog muzeja.

Izložba je obogaćena autorskim fotografijama, posterima, slikama i geografskim kartama, kao i informativnim panoima.

Galerija Prirodnjačkog muzeja: Zov daljine - seobe u carstvu životinja (Seoba čvoraka / foto: Jožef Gergelj)
Seoba čvoraka / foto: Jožef Gergelj

Biće predstavljeni brojne taksidermije iz zbirki Prirodnjačkog muzeja, među kojima su eksponati nekih vrsta insekata (leptir monarh, stričkovac, veštica, mrtvačka glava, putnički skakavac i četiri vrste vilinskih konjica), gmizavaca (morska kornjača), riba (atlantski losos), slepih miševa (veliki evropski večernjak i obični noćnik) i nekih kopnenih sisara (gnu).

Najveći deo izložbe je posvećen pticama, s obzirom da su one najimpresivnije selice.

Izložba se sastoji od nekoliko segmenata, pri čemu svaki od njih prate određene grupe i vrste ptica. U delu izložbe koji se odnosi na selidbene tipove, biće izložene: obična čigra, seoska lasta, čvorak, mali drozd, obični galeb, zimovka i druge, dok će u delu koji se odnosi na selidbene strategije biti pokazano šta je zajedničko za vrste kao što su rusi svračak, modrovrana i pomrakuša.

Galerija Prirodnjačkog muzeja: Zov daljine - seobe u carstvu životinja (Seoska lasta / foto: Predrag Kostin)
Seoska lasta / foto: Predrag Kostin

Na izložbi će biti rasvetljena mnoga pitanja, a pre svega na koji način se organizmi orijentišu i pronalaze svoj put tokom seobe? Da li se sve ptice sele u Afriku ili neke ostaju tokom zime i kod nas? Da li je seoba energetski zahtevan proces i kako se ptice – kao što je siva grmuša, a kako slepi miševi, pripremaju za ove aktivnosti? Kakvu strategiju letenja tokom seobe koristi beloglavi sup, a kakvu ždral?

Da li je seoba poduhvat vredan divljenja i koje sve opasnosti vrebaju na tom putu? Gde zimuju naše rode, a kuda sve lete slepi miševi? Šta su to termali i koje ptice ih koriste?

Tokom trajanja izložbe publici će biti dostupan i katalog „Zov daljine – seobe u carstvu životinja“, autorke dr Daliborke Stanković, kao i impozantna naučna monografija „Atlas migratornih ptica i slepih miševa Srbije“, objavljena 2018. u izdanju Prirodnjačkog muzeja.

Izložba će biti otvorena do decembra 2020. godine.

 • Mesto: Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5
 • Vreme: 3. jul (14.00) – decembar 2020.
 • Radno vreme: svakog dana od 10.00 do 17.00, ponedeljkom zatvoreno
 • Ulaznice:
  četvrtkom ulaz slobodan od 10.00 do 12.00
  porodična ulaznica 200 din, odrasli 100 din, grupe 80 din. (za najavljene grupne posete obezbeđeno stručno vođenje kroz izložbu), penzioneri 50 din;
  besplatno za decu do sedam godina, lica sa posebnim potrebama i njihove pratioce, kao i
  studente (uz indeks).
 • Korisna informacija: dostupno za osobe sa posebnim potrebama
 • Kontakt: 011/3442-149
 • Najava grupnih poseta: 011/3284-317 ili galerija@nhmbeo.rs

Zanimljivosti

Galerija Prirodnjačkog muzeja: Zov daljine - seobe u carstvu životinja (Bela roda / foto: Predrag Kostin)
Bela roda / foto: Predrag Kostin

»»» Najstarija jedinka prstenovana u Srbiji, a pronađena u inostranstvu, bio je orao krstaš, prstenovan kao mladunac juna 1976. godine u Deliblatskoj peščari, a nađen je uginuo, juna 2002. u Mađarskoj (kod mesta Markaz), nakon 9.486 dana, odnosno 25 godina, 11 meseci i 21 dan.

»»» Najveću udaljenost od 8.861 km od mesta prstenovanja u Srbiji do mesta nalaza u inostranstvu prešla je bela roda prstenovana jula 1987. godine u Molu kod Sente. Ptica je nađena uginula aprila 1990. u Južnoafričkoj Republici, u zalivu Oyster. Ovaj nalaz predstavlja i najjužniji nalaz ptice prstenovane u Srbiji, a nađene u inostranstvu.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.