Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Otvorene bečke „ulice za rashlađivanje“
Ulice za rashlađivanje u Beču (foto: © PID/Fürthner)
Ulice za rashlađivanje u Beču (foto: © PID/Fürthner)

Otvorene bečke „ulice za rashlađivanje“

Otvorene su bečke „ulice za rashlađivanje“ koje pružaju osveženje i hlad svima koji teško podnose letnje vrućine.

Budući da se ove godine očekuju vreli dani, u Beču su puštene u rad takozvane „ulice za rashlađivanje“. U pitanju su mesta na otvorenom koja imaju za cilj da pomognu građanima da lakše podnesu vrućinu. Od ukupno 22 ulice, četiri su trajno, a osamnaest privremeno pretvorene u „zelene oaze“.

Takozvane „dnevne sobe na otvorenom“ imaju garniture za sedenje, cveće u saksijama, česme sa pijaćom vodom i maglice za prskanje koje rashlađuju okolni prostor. Svako može da se odmori i napravi pauzu u hladu mnogobrojnog drveća, a za pitanja i predloge građanima su na raspolaganju dva nadzornika.

„Klimatska kriza nije završena. U Beču osećamo njene posledice. Vrućine u gradu postaju zdravstveni problem, naročito za starije i decu. Zadovoljstvo mi je što ćemo posle uspeha od prošle godine u Beču imati brojne privremene i četiri stalne „ulice za rahlađivanje“. Ovog leta, kada mnogi građani ostaju u Beču i ne idu na godišnji odmor, hitno su nam u naseljima potrebni rashlađeni prostori na otvorenom“, izjavila je zamenica gradonačelnika, Birgit Hebajn.

Lokacije u gradu za zelene oaze izabrane su na osnovu interaktivne mape koja pokazuje „najtoplija mesta“ koja nastaju u naseljima. Takođe, mapa beleži i mesta u kojima stanuje veliki broj dece i starijih osoba koji teže podnose visoke temperature. Na osnovu tih podataka odlučeno je koje lokacije su građanima neophodne.

Ovaj projekat u letnjem periodu obezbeđuje 40 radnih mesta. Prošlogodišnje rashlađivanje ulica je pokazalo da temperatura vazduha može da se snizi čak do pet stepeni, a 92 odsto građana se složilo sa tim da se ova inicijativa ponovi. Zaustavljanje i parkiranje u „ulicama za rashlađivanje“ nije dozvoljeno.

Planirano je da lokacije budu otvorene do 20. septembra 2020. godine.

OVDE pogledajte listu lokacija „ulica za rashlađivanje“ u Beču. (EuroComm)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.