Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Izložba „Najbolje evropske građevine“ u Beču
Izložba "Najbolje evropske građevine" u Beču (foto: © Philippe Ruault)
Izložba "Najbolje evropske građevine" u Beču (foto: © Philippe Ruault)

Izložba „Najbolje evropske građevine“ u Beču

Prestižna nagrada „Mies van der Rohe“ dodeljuje se svake dve godine najboljim arhitektonskim projektima u Evropi, a poslednji put je dodeljena 2019. godine.

Ona je pokazatelj novih trendova u savremenoj arhitekturi. Evropska unija je izdvojila sredstva u visini od 80 hiljada evra za dobitnika nagrade.

Glavnu nagradu je osvojio projekat stanogradnje u Bordou, u Francuskoj. Arhitektonski duo „Lacaton&Vassal“, u saradnji sa arhitektama Frederikom Druoom i Kristofom Hutanom, sproveo je projekat obimne rekonstrukcije tri stambena bloka iz 60-ih godina prošlog veka.

Izložba pod nazivom „Najbolje evropske građevine. Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu. Mies van der Rohe nagrada 2019“ biće prikazana u Arhitektonskom centru Beča od 30. jula do 12. oktobra 2020. godine.

Izložba "Najbolje evropske građevine" u Beču (foto: © Philippe Ruault)
Foto: © Philippe Ruault

Za nagradu je bilo nominovano 400 projekata iz 36 evropskih zemalja, a žiri je izabrao 40 projekata za izložbu.

U izložbu će biti uključena i tri projekta iz Austrije: škola u bečkom naselju Aspern arhtiektonskog studija „fasch&fuchs.architekten“, projekat stanogradnje u Beču koji potpisuje „StudioVlayStreeuwitz“ i Kuća muzike arhitekata Eriha Štrolca i Ditriha Untertrifalera u Inzbruku. (EuroComm)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.