Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložbe u Kulturnom centru Beograda – jul 2020.
Izložbe u Kulturnom centru Beograda: Neda Kovinić - Futurium, frejm
Izložbe u Kulturnom centru Beograda: Neda Kovinić - Futurium, frejm

Izložbe u Kulturnom centru Beograda – jul 2020.

U Kulturnom centru Beograda, 9. jula 2020. od 20.00, biće otvorene julske izložbe, u Likovnoj galeriji i Podroom-u, dok se izložba u Artgetu produžava.

Izložbe u KCB-u: Jovanka Mladenović – Stanište

Izložbe u Kulturnom centru Beograda: Jovanka Mladenović - Tiho
Jovanka Mladenović – Tiho

U Likovnoj galeriji biće otvorena izložba „Stanište“ autorke Jovanke Mladenović.

Beogradska umetnica svoje višegodišnje iskustvo sistematskog izučavanja tekovina biopolitike i ekološke kontrole na međunarodnim seminarima i eko radionicama implicirala je u svoje umetničke projekte, „LandEscape/ Poslednji dah“ (2019) i „Stanište“ (2020), u kojima se bavi problemima erozije prirode kao staništa, uticaju klimatskih promena na krajolik, ekološkim kataklizmama i rušilačkim akcijama u prirodi.

Na aktuelnoj postavci slika, zidnih crteža i slika-instalacija, svi radovi integrisani su u ambijent koji asocira na metaforično stanje realnog pejzaža u postkapitalističkom društvu. Svi radovi su rađeni u tehnici ulja i akrilika na platnu iako je za njenu umetničku praksu karakteristično višemedijsko izražavanje i poigravanje sa digitalno-analognom formom.

Procesualnost rada započinje na ekranu istraživanjem i likovno-narativnom artikulacijom distopijskih mesta u vizuri kompjuterske slike koja se, potom, u 3D projekciji transponuje u tradicionalni medij i različite forme izlaganja.

U vizuelnim prikazima „sveta u problemu“ umetnica je fokusirana na evociranje varijanti ekoloških katastrofa posle kojih ostaju uništena i pusta mesta ne tako prijatna za život…

 • KCB, Likovna galerija (Knez Mihailova 6)
 • Izložba Jovanke Mladenović „Stanište“
 • 9. (20.00) – 30. jul 2020.
 • Radno vreme: 12.00 – 20.00; nedeljom zatvoreno.

Izložbe u KCB-u: Neda Kovinić – Šta biste dali za poslednjeg svica?

Izložbe u Kulturnom centru Beograda: Neda Kovinić - Futurium, frejm
Neda Kovinić – Futurium, frejm

U Galeriji Podroom otvara se izložba video-instalacija autorke Nede Kovinić.

Plesni performans koji je zakazan za četvrtak u 20.00 ispred KCB-a u Knez Mihailovoj ulici – otkazan je zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Video-instalacija obuhvata filmove nastale na osnovu plesnih izvođenja autorke u Beogradu, Berlinu, Malmeu, Kopenhagenu i Avinjonu koji tematizuju sopstveni proizvodni okvir – entuzijazam i participaciju – kao prevrtljive predznake našeg doba.

Reč je o interpretaciji realno izvedenih performansa u kojima plesna koreografija korespondira sa strukturalističkom filmskom montažom i jezicima eksperimentalnog filma.

Naziv izložbe proizilazi iz Pazolinijevog članka „Nestanak svitaca“ (1975) u kojem autor skreće pažnju na prirodne i društvene promene u Italiji sredinom šezdesetih godina koje obeležava potpuni nestanak svitaca usled svetlosnog i ekološkog zagađenja.

Kao što Pazolini govorio o svetu posle svitaca, tako danas govorimo o svetu posle čoveka. Antropo(s)cena se klima i urušava, svetla se gase i zaoštrava se pitanje koje lebdi u vazduhu – da li će ljudski život u suštini preživeti?

Plesni performans, posebno pripreman kao deo izložbe, suočiće kako učesnike tako i publiku sa (ne)mogućnošću izvođenja i komunikacije u vremenu pandemijske kulture socijalnog distanciranja i izolacije.

Kako plesati, kako praktikovati zajedničko kroz igru, kada je telesno distanciranje ultimativni performans?

 • KCB, Galerija Podroom (Trg republike 5/-1)
 • Izložba Nede Kovinić „Šta biste dali za poslednjeg svica?“
 • 9. (20.00) – 30. jul 2020.
 • Radno vreme: 12.00 – 20.00; nedeljom zatvoreno.

Izložbe u KCB-u: Milomir Kovačević – Dobro došli na Goli otok

Izložbe u Kulturnom centru Beograda: Milomir Kovačević - Goli otok
Milomir Kovačević – Goli otok

Ova izložba fotografija je produžena do 30. jula, a više o postavci pročitajte na OVOM LINKU.

 • KCB, Galerija Artget (Trg republike 5/I)
 • Izložba Milomira Kovačevića „Dobro došli na Goli otok“
 • Do 30. jula 2020.
 • Radno vreme: 12.00 – 20.00; nedeljom zatvoreno.
 • Umetnički direktor Galerije Artget je Aleksandar Kostić

***

Prilikom posete izložbama potrebno je nositi zaštitnu masku i pridržavati se svih propisanih mera zaštite. (danubeogradu.rs)