Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Krizni štab: Pojačane mere bezbednosti, 15. jul 2020.
Krizni štab: Pojačane mere bezbednosti (foto: Pixabay)
Krizni štab: Pojačane mere bezbednosti (foto: Pixabay)

Krizni štab: Pojačane mere bezbednosti, 15. jul 2020.

Krizni štab za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, doneo je pojačane mere bezbednosti koje će važiti na celoj teritoriji Srbije.

Bez obzira na to da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija, zabranjena su okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi.

Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati udaljenost od jednog i po metra, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

Mera koja se tiče zaštitnih maski i koja je na snazi u Beogradu danas je proširena na teritoriju cele Srbije, bez izuzetka.

Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično.

Na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru preporučuje se nošenje zaštitnih maski.

Sve mere koje su usvojene na današnjoj sednici Kriznog štaba važiće od petka, 17. jula 2020.

Apel Vlade Srbije

„Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane da poštuju sve donete mere zarad sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najbližih.

Ukoliko bi svi građani pri svakom izlasku iz kuće konstantno nosili zaštitnu masku, takva mera bila bi ekvivalentna zabrani kretanja jer na takav način sprečavamo epidemiološki rizične kontakte i sprečavamo širenje koronavirusa.

Uvereni smo da ćemo zajedno sa svim svojim građanima, uz najveću moguću disciplinu i odgovornost, iz bitke protiv koronavirusa izaći kao pobednici“, piše u saopštenju.

(danubeogradu.rs)