Naslovna » BG servis » „Oko sokolovo“ i kazne za nepropisno parkiranje u Beogradu
"Oko sokolovo" i kazne za nepropisno parkiranje u Beogradu (foto: beograd.rs)
"Oko sokolovo" i kazne za nepropisno parkiranje u Beogradu (foto: beograd.rs)

„Oko sokolovo“ i kazne za nepropisno parkiranje u Beogradu

U Beogradu je proradio sistem „oko sokolovo“, a od 10. avgusta 2020. počeće i naplaćivanje kazni za nepropisno parkiranje.

Sistem će funkcionisati 24 sata kroz 93 centralne gradske ulice, uglavnom kuda prolaze vozila javnog gradskog prevoza, a napravljen je tako da se 360 stepeni oko vozila sve snima.

Zahvaljujući geografskom lociranju ulica, kada fotografiše vozilo „oko sokolovo“ prepoznaje da li je ono regularno parkirano ili ne. Ukoliko nije, prepoznaje da li je parkirano na pešačkom prelazu, u žutoj traci, na zelenoj površini ili tramvajskim šinama. Takođe kamera prepoznaje da li u vozilu koje je nepropisno parkirano ili vozača.

Oko sokolovo – zanimljivosti

  • Softver je proizveden u Srbiji.
  • Razvoj sistema trajao je skoro dve godine.
  • Vozilo se kreće se maksimalnom brzinom od 40 kilometara na čas.
  • Ova vozila bi na ulicama kojima će saobraćati trebalo da prolaze na svakih dvadesetak minuta.
  • Bez obzira na uvođenje ovih vozila, neće biti smanjen broj komunalnih milicajaca.
  • Cena jednog automobila je 29.000 evra – bez nadogradnje.
  • U svakom vozilu je šest kamera koje čine sistem „oko sokolovo“, a otporne su na habanja, vremenske uslove i temperature.
  • „Oko sokolovo“ će moći da registruje do 2.000 prekršaja nepropisanog parkiranja samo u toku jednog sata.

Kada će biti pisane kazne a kada ne

Kazne za nepropisno parkiranje će biti od pet do 25 hiljada dinara, a zavise od toga gde je vozilo zatečeno. Prve nedelje – samo snimanje, od druge nedelje slaće se opomene nesavesnim vozačima, a od 10. avgusta 2020. počinje primena novčanih sankcija.

Najblaže kazne od 5.000 RSD biće pisane prilikom parkiranja na trotoarima, gde se ne ometa mnogo kretanje pešaka ili u nekim sporednim ulicama.

Najdrastičnije kazne od 25.000 RSD za fizičko lice su kada je vozilo parkirano na pešačkom prelazu, u žutoj traci, na zelenoj površini i tramvajskim šinama.

Vozila koja su bahato parkirana biće fotografisana, a obaveštenje dobija vlasnik vozila, koji u roku od osam dana može dostaviti podatke komunalnoj miliciji ko je upravljao vozilom i u tom slučaju će lice koje je upravljalo dobiti prekršajni nalog.

»»» Neće biti sankcija kada su upaljena četiri migavca, a vozač je u vozilu.

»»» Ako vozač nije u vozilu, a nepropisno je parkiran, bez obzira na upaljena četiri migavca – kazna će biti pisana.

Ne postoji mogućnost da vozilo uoči i snimi nepropisno parkirano ili zaustavljeno vozilo, a da komunalni milicioner poštedi vozača iz bilo kojeg razloga. (danubeogradu.rs)

Spisak ulica u kojima će prolaziti „oko sokolovo“

"Oko sokolovo" i kazne za nepropisno parkiranje u Beogradu (foto: beograd.rs)

Jedan komentar

  1. Kada se pitalo, cemu tako skupi automobili za kontrolu parkiranja, g. Nadlezni je odgovorio da ti skupi automobili i nisu za kontrolu parkiranja, nego „protiv bahatih vozaca, kao sto je Djilas“. 1. ne znam zasto se nasi gradjani ne obrate uvek sudu, kad ih „organi“ – potpuno neosnovano – uvrede. 2. Posle nekog vremena, isti g. Nadlezni je pobedonosno izjavio da je vec uhvaceno toliko-i-toliko nepropisno parkiranih“.