Naslovna » BG svaštara » Ekonomija » Vodiči za sigurnu e-trgovinu
Vodiči za sigurnu e-trgovinu
Vodiči za sigurnu e-trgovinu

Vodiči za sigurnu e-trgovinu

Vodiči za sigurnu e-trgovinu, sa merama bezbednosti i uputstvima, objavljeni su na online platformi „Pametno i bezbedno“ Vlade Srbije.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u saradnji sa USAID-om, objavilo je ove vodiče za elektronsku trgovinu namenjenu građanima.

Tim povodom istaknuto je da je pandemija virusa korona potvrdila potrebu za razvojem elektronske trgovine, kao i celokupne digitalne ekonomije na globalnom planu.

Ovi vodiči daju građanima sve neophodne informacije i savete koji otklanjaju sumnje i bezbednosne zamke online trgovine.

Između ostalog, vodiči za sigurnu e-trgovinu upućuju građane na neophodne korake prilikom ovog vida kupovine, kao što su provera prodavaca, uslova kupovine, zaštita digitalnih uređaja, čuvanje podataka.

Isto tako, vodiči pružaju i praktična uputstva o načinima online plaćanja, ali i konkretna objašnjenja o pravima potrošača, odnosno obavezama trgovaca, koji su regulisani novim Zakonom o trgovini i izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini.

Vodiči podsećaju i na mogućnost da se građani u roku od 14 dana predomisle i vrate robu uz povraćaj novca.

Iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija napominju da su u pripremi i vodiči za trgovce, napominjući da je USAID-ovo istraživanje sprovedeno prošlog meseca pokazalo da su neke firme, njih 30 odsto, spremnije dočekale krizu, osnaživši već postojeće online kanale poslovanja.

Direktorka USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj Dragana Stanojević izjavila je ovim povodom da je objavljivanje vodiča za potrošače u vreme pandemije koronavirusa značajan korak u jačanju elektronske trgovine u Srbiji. (danubeogradu.rs)