Naslovna » BG svaštara » TV i online program » InterDocs&Talks: 15 godina Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija
InterDocs&Talks: 15 godina Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija
InterDocs&Talks: 15 godina Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija

InterDocs&Talks: 15 godina Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija

Ove godine obeležava se 15 godina Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija, 10 godina Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma Interdok i 5 godina programa IVA.lab.

U godini kada je ceo svet pogodila kriza uzrokovana pandemijom COVID19, po prvi put navedeni programi Filmarta neće imati svoja uobičajena izdanja koja podrazumevaju okupljanje i upoznavanje učesnika u Srbiji, timski rad, razmenu iskustva, ali i sklapanje prijateljstava za ceo život.

– Uprkos ograničenom kretanju i fizičkom distanciranju i u ovim okolnostima, nastojimo da održimo našu filmsku zajednicu na okupu i iz tog razloga, zajedno sa njima, našim bivšim učesnicima iz različitih delova sveta, ove godine obeležićemo male jubileje kroz različite online programe, izdavanje kataloga i produkciju dokumentarog filma o našim programima, ali i kroz predstavljanje specijalnog programa izabranih filmova snimljenih tokom 15 godina Interakcije na filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu – izjavio je Dejan Petrović, direktor Nezavisnog filmskog centra Filmart.

InterDocs&Talks: 15 filmova i… #Talks

U okviru online programa InterDocs&Talks, od 25. do 29. avgusta, na Youtube kanalu Filmart-a biće prikazano 15 izabranih filmova snimljenih tokom kampa Interakcija (#Docs).

Svake večeri uoči projekcije filmova biće emitovan i dvadesetominutni video (#Talks), kroz koji će nas bivši učesnici upoznati sa položajem filmske industrije u doba krize i mestu dokumentarnog filma u njihovim zemljama, kao i o sopstvenom iskustvu koje nose iz Srbije.

Filmart će takođe u cilju obeležavanja jubileja, do kraja 2020. godine, objaviti katalog u kome će biti predstavljeni učesnici i filmovi snimljenih tokom kampa, kao i različiti autorski tekstovi i intervjui sa bivšim učesnicima, supervizorima i junacima filmova.

Takođe, u toku 2020. godine biće produciran i dokumentarni film, kao osvrt na prvih 15 godina kampa Interakcija, 10 godina Interdoka, odnosno 5 godina IVA.lab, koji će uz izabrane filmove snimljene tokom kampa biti predstavljen na filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu.

U organizaciji NFC Filmart, od 2006. godine, realizuje se kamp Interakcija, u okviru koga studenti filmskih škola iz celog sveta, tokom boravka u zapadnom delu Srbije, snimaju dokumentarne filmove na zadatu temu. Do sada učestvovalo je 249 učesnika iz 59 zemalja, snimljeno je 50 dokumentarnih filmova, od kojih je 11 filmova osvojilo 18 nagrada na filmskim festivalima širom sveta. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.