Naslovna » Izlasci » Film » Jugoslovenska kinoteka: Projekcije već od 26. avgusta 2020.
Kinoteka ponovo radi: Skupljači perja (1967)
Kinoteka ponovo radi: Skupljači perja (1967)

Jugoslovenska kinoteka: Projekcije već od 26. avgusta 2020.

Jugoslovenska kinoteka počinje ponovo da prikazuje filmove za publiku već od srede, 26. avgusta 2020, jer je Krizni štab dozvolio rad bioskopa.

Kinoteka će raditi, naravno, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Za obnovu redovnog programa posle više od pet meseci pauze, uzrokovane pandemijom korona virusa, simbolično je odabran jedan od naših najboljih filmova svih vremena – Skupljači perja (1967) Aleksandra Saše Petrovića, u kojem su maestralne uloge ostvarili Bekim Fehmiu i Olivera Katarina.

U Sali Makavejev publika će moći da vidi restauriranu verziju tog filma koji je na festivalu u Kanu 1967. dobio Veliku nagradu žirija, a pedeset godina kasnije, 2017. ponovo prikazan u programu Kan Klasik.

Iste večeri, biće prikazan jedan od kultnih filmova italijanskog majstora Serđa Leonea Za šaku dolara (1964). Izuzetnu atmosferu ovog ostvarenja, s Klintom Istvudom i Đan Marija Volonteom u glavnim ulogama, kreirala je i nezaboravna muzika Enia Morikonea.

Ceo repertoar smo objavili na OVOM LINKU!

U prodaji će biti karte za samo polovinu kapaciteta te velike sale u glavnoj zgradi Kinoteke (u Uzun Mirkovoj 1), kako bi gledaoci sedeli na propisanoj udaljenosti. Mesta nisu numerisana, a razvodnici će upućivati publiku da zauzima svaku drugu stolicu, osim onih posetilaca koji dolaze u društvu osoba iz svoje porodice ili okruženja sa kojima inače ne upražnjavaju fizičku udaljenost za vreme pandemije.

Nošenje maski biće obavezno od samog ulaska u prostorije Jugoslovenske kinoteke, tokom celog trajanja projekcije, sve do izlaska iz zgrade.

Uz poštovanje ovih mera svi ljubitelji filma moći će ponovo da uživaju u pokretnim slikama na velikom platnu.

Kinoteka za period do kraja avgusta planira po dve projekcije svake večeri. Na programu su biseri svetske kinematografije: Pevajmo na kiši (1952) Stenlija Donena i Džina Kelija, Uvećanje (1966) Mikelanđela Antonionija, Dan velikih talasa (1978) Džona Milijusa, Osam i po (1963) Federika Felinija…

Inače, u Jugoslovenskoj kinoteci su za posetioce još od ranije otvorena stalna izložbena postavka Naš muzej filma, kao i čitaonica.

Muzej kinoteke u Kosovskoj ulici otvoriće vrata za publiku 1. septembra, a važiće ista pravila što se tiče nošenja maski i dozvoljene udaljenosti. (danubeogradu.rs)