Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Kazne veće, za neke se baš ni ne zna
Kazne sve veće i sve ih je više (foto: Pixabay)
Kazne sve veće i sve ih je više (foto: Pixabay)

Kazne veće, za neke se baš ni ne zna

Kazne su sve veće i sve ih više ima, a Beograđani za mnoge ni ne znaju, bilo da su pešaci ili vozači, a moguće ih je „zaraditi“ i ako ste u svom domu.

Od 10. avgusta 2020. počinju kažnjavanja zbog nepropisno parkiranih automobila koje snimi „oko sokolovo“, „šverceri“ po vozilima gradskog prevoza plaćaće duplo više ako budu uhvaćeni, ali to su samo neke od kazni koje svakodnevno prete Beograđanima, objavljeno na portalu Blic.

Kazne od 10.000 dinara ili manje…

»»» Putnici koji u gradskom prevozu budu zatečeni bez validne karte od strane kontrolora moraće ubuduće da plate 10.000 umesto dosadašnjih 6.000 dinara. Ipak, ukoliko kaznu plate u roku od osam dana, ceh će biti „samo“ 5.000 dinara.

»»» Na poslednjoj sednici Skupštine grada uvedena je praktično nova, odvojena kazna, za sve one koji nepropisno parkiraju svoja vozila u žutoj traci. Oni će ubuduće morati da plate 10.000 dinara.

Kazna 5.000 dinara ili manje… ili više…

»»» Pešaci koji pređu ulicu van pešačkog prelaza ili to urade na crveno svetlo moraju da plate 5.000 dinara. Ali, ako to urade u prisustvu maloletnog deteta kazna je od 15.000 do 30.000 dinara!

»»» Korišćenje mobilnog telefona na pešačkom prelazu može da vas košta 3.000 dinara, a ako je sa vama dete, kazna iznosi od 6.000 do 12.000 dinara. Za slušalice u oba uha na pešačkom prelazu plaća se 3.000 dinara.

»»» Po tropskim vrućinama skoro da ne možemo zamisliti uobičajeni dan bez klima uređaja. Međutim, ako vam klima kaplje na ulicu preti vam kazna od 5.000 dinara. A isto toliko može da vas košta i ako je bučna pa remeti kućni red.

»»» Za nepoštovanje kućnog reda takođe vam preti kazna od 5.000 dinara. Tu spadaju remećenje kućnog reda, odnosno buka, pušenje na stepeništu i u hodniku, trešenje stoljnjaka kroz prozor…

»»» Za pušenje u javnom prevozu, kao i u bilo kojem zatvorenom prostoru, odnosno javnom prostoru u kojem je pušenje zabranjeno, moraćete da platite kaznu od 5.000 dinara.

»»» Ukoliko ne budete nosili masku u javnom gradskom prevozu, kao i u svim zatvorenim objektima (prodavnicama, apotekama, pekarama, gradskim službama…) preti vam kazna od 5.000 dinara.

»»» Sva lica u automobilu koja nemaju vezan sigurnosni pojas mogu da budu kažnjena sa 5.000 dinara. Ista visina kazne preti i vozačima koji razgovaraju mobilnim telefonima (ako nemaju hends-fri).

Ako se ne plati parking

»»» Svi oni koji ne plate parkiranje u zoniranim delovima grada, odnosno im istekne vreme, moraće kao i do sada da plate kaznu ili dnevnu parking kartu od 1.870 dinara. Ukoliko je plate u roku od osam dana imaju 50% popusta – 935 dinara.

Ako vas ulovi „oko sokolovo“

O kaznama za nepropisno parkiranje pisali smo na OVOM LINKU.