Naslovna » BG servis » Od sutra dodatne laboratorije za PCR testiranje na lični zahtev
Od sutra dodatne laboratorije za PCR testiranje na lični zahtev (foto: Pixabay)
Od sutra dodatne laboratorije za PCR testiranje na lični zahtev (foto: Pixabay)

Od sutra dodatne laboratorije za PCR testiranje na lični zahtev

Od sutra ujutru, uz trenutno postojeće, biće otvorene i dodatne laboratorije za PCR testiranje na lični zahtev, saopštila je Vlada Srbije.

Laboratorije će biti otvorene zbog velikog broja zahteva za testiranje na virus korona.

Što se tiče Beograda, uz dokaz o uplati, testiranje na lični zahtev može se obaviti šest dana nedeljno, svakim danom osim nedelje, na sledećim lokacijama:

  • Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak (8.00 – 20.00),
  • Zavod za biocide i medicinsku ekologiju (7.00 – 13.00),
  • Gradski zavod za javno zdravlje (8.00 – 13.00),
  • Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ (8.00 – 12.00)
  • Klinički centar Srbije (7.30 – 14.30; mobilni kontejner Epidemiološke službe iza Urgentnog centra).

Imajući u vidu da je najveći broj zahteva upravo u prestonici, građanima je dostupno pet lokacija na kojima mogu obaviti testiranje na COVID-19 na lični zahtev.

Zbog povećanog broja zahteva za PCR testiranje zbog putovanja, dodatno su uvećani kapaciteti Batuta i Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Što se ostatka Srbije tiče, uz dokaz o uplati, testiranje na lični zahtev može se obaviti u Institutima i Zavodima za javno zdravlje, u zavisnosti od grada ili opštine u kojima građani podnose zahtev.

Građani će rezultate testa na lični zahtev, bez obzira na mesto u kojem je testiranje urađeno, dobiti u roku od 48 časova.

Bitno je napomenuti da plaćanje testiranja na lični zahtev nije moguće izvršiti na mestima gde se testiranje i obavlja, tako da je neophodno da građani sa sobom ponesu uplatnice.

Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane da se pridržavaju svih epidemioloških mera. Naročito je važno da oni koji napuštaju zemlju budu posebno odgovorni, kako prema sebi, tako i prema svojim najbližima i svojoj okolini.

U slučaju da po povratku sa puta osete bilo kakve simptome, od krucijalnog je značaja da se odmah jave u najbližu kovid ambulantu. Važno je takođe da budu svakodnevno upoznati sa epidemiološkom situacijom, kako u zemlji u kojoj se nalaze, tako i u Srbiji. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.