Naslovna » Porodica » Deca » Radost Evrope – najlepši beogradski festival
Radost Evrope - najlepši beogradski festival
Radost Evrope - najlepši beogradski festival

Radost Evrope – najlepši beogradski festival

Ime govori sve – Radost Evrope (Joy of Europe)! To su dani, obično početkom oktobra, kada deca iz svih krajeva kontinenta preplave centar grada.

Osmesi i dobro raspoloženje šire se na prolaznike i Beograd, koji se tih dana sa njima raduje.

Uzrast malih učesnika, od kojih su mnogi na svom prvom javnom nastupu je od sedam do 15 godina. U Beograd dolaze da pevaju, igraju, da pokažu svoje veštine i talente, da se druže sa sličnima i različitima…

Obeležavanje 5. oktobra – Svetskog dana deteta, pre gotovo pedeset godina, bio je povod za prvo okupljanje dece Evrope. Danas je to pravi festival, sa ustaljenim šestodnevnim programom i više stotina učesnika.

Svečano otvaranje manifestacije je obavezno, posle kojeg sledi karneval u centru grada.

 

U Dečjem kulturnom centru Beograd, koji je i organizator manifestacije, održavaju se Susreti prijateljstva, sa nizom koncerata i programa, a u beogradskim dvoranama, na trgovima i ulicama mališani izvode pripremljene programe, upoznajući prisutne sa pesmama i igrama, kulturom, narodnim nošnjama sredina iz kojih dolaze.

Jedan ceo dan je namenjen sportsko-rekreativnim aktivnostima i obično podrazumeva zabavni program na Adi Ciganliji.

Gala koncert održava se na Svetski dan deteta u Sava centru, uz direktan televizijski prenos.

Tradicionalan je i Međunarodni likovni konkurs „Radost Evrope“, sa izložbom najboljih radova, za koji se primaju i radovi nešto mlađih i starijih učesnika – od četiri do 18 godina, i to iz celog sveta.

Velika zajednička žurka je događaj kojem se deca posebno raduju.

Posebna vrednost festivala Radost Evrope su prijateljstva. Mladi učesnici su smešteni u porodicama vršnjaka u Beogradu i gosti su njihovih škola, pa se bogatstvo komunikacije i kontakata višestruko umnožava. Tokom trajanja festivala, jednostavno, raduju se svi.

Ove, 2020. godine, zbog epidemije virusa korona, sve je drugačije, ali se nadamo da će već sledeće jeseni biti sve kao i prethodnih godina. (danubeogradu.rs)