Naslovna » Izlasci » Izložbe » Beogradski mesec fotografije 2020: Niloufar Banisadr – Tamo i ovde… Pariz-Teheran
Niloufar Banisadr - Tamo i ovde... Pariz-Teheran
Niloufar Banisadr - Tamo i ovde... Pariz-Teheran

Beogradski mesec fotografije 2020: Niloufar Banisadr – Tamo i ovde… Pariz-Teheran

Beogradski mesec fotografije organizovaće izložbu francusko-iranske fotografkinje Niloufar Banisadr u galeriji Francuskog instituta u Beogradu.

Svečano otvaranje je 9. septembra od 19.00, a izložba će biti otvorena do 12. oktobra 2020.

Umetnica Niloufar Banisadr je rođena 1973. godine u Teheranu gde je odrasla i školovala se u oblasti fotografije. Godine 2003. se seli u Francusku, prvo u Strazbur potom u Pariz, gde usavršava svoje
znanje.

Svoja dela izlaže u Dubaiju i Istanbulu, potom u Arlu i Parizu zahvaljujući čemu postaje prepoznatljiva u oblasti fotografije i savremene umetnosti. Godine 2013, Nilufar Banisadr postaje francuska državljanka i učestvuje u stvaranju galerije 55 Bellechasse, koja je otvorena retrospektivom njenih radova.

Delo Nilufar Banisadr, koje se razvija i raste već 22 godine sastoji se od ponekad apstraktnih serija, najčešće figurativnih, koje spaja crvena nit bavljenja pitanjima prava žena. Njen umetnički postupak često je percipiran kao angažovan i ponekad kontroverzan, dok ga Nilufar Banisadr predstavlja kao introspekciju i bavljenje svojim iskustvima kao žene, pretočenim u fotografiju.

Niloufar Banisadr - Tamo i ovde... Pariz-Teheran
Niloufar Banisadr – Tamo i ovde… Pariz-Teheran

Mešajući autoportrete i onirične figure, ona se bavi svojim razmišljanjima o takozvanom „sukobu kultura“ u Iranu. Nilufar Banisadr je svetski priznata umetnica čiji su radovi prepoznati i cenjeni kako od kritičara umetnosti tako i od publike.

Povodom otvaranja izložbe, u galeriji Francuskog instituta u Beogradu biće priređen razgovor sa umetnicom (putem video linka) koji će voditi David Pujado, direktor Beogradskog meseca fotografije, i Monika Husar, PR u oblasti kulture i aktivistkinja u oblasti ravnopravnosti polova.

Publika će razgovoru moći da prisustvuje uživo ali i online, putem linkova koji će biti objavljeni na društvenim mrežama Beogradskog meseca fotografije i Francuskog instituta.

Prisustvo na otvaranju izložbe biće moguće jedino uz nošenje maske i poštovanje mera zbog sprečavanja širenja COVID-19.

Vođenja kroz izložbu na francuskom i engleskom jeziku biće organizovana tokom septembra i oktobra. Izložba će nakon predstavljanja u Beogradu putovati i u druge srpske gradove u Srbiji i regionu. (danubeogradu.rs)