Naslovna » BG servis » Funkcionalne probe grejanja od 1. oktobra 2020.
Funkcionalne probe grejanja u Beogradu (foto: Nenad Mandić)
Funkcionalne probe grejanja u Beogradu (foto: Nenad Mandić)

Funkcionalne probe grejanja od 1. oktobra 2020.

Sistem daljinskog grejanja Beograda u potpunosti je spreman za predstojeću grejnu sezonu, kažu nadležni iz JKP „Beogradske elektrane“.

To znači da će više od 300.000 domaćinstava u prestonici imati stabilno i pouzdano snabdevanje toplotnom energijom tokom čitave grejne sezone, navedeno je u saopštenju ovog preduzeća.

Uprkos odloženim radovima zbog vanrednog stanja izazvanog pandemijom i činjenice da je grejanje potrošača funkcionisalo do 7. maja, a ne do 15. aprila ove godine, zahvaljujući naporima menadžmenta i zaposlenih u „Elektranama“, svi neophodni remontni radovi privedeni su kraju, i to pre predviđenog roka. Tako će, kao i svake godine, funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja početi 1. oktobra, po utvrđenom rasporedu.

S obzirom da je sistem „Beogradskih elektrana“ jedan od najvećih sistema za snabdevanje potrošača toplotnom energijom u Evropi (36 toplotnih izvora, odnosno 14 toplana i 22 kotlarnice, zatim oko 1.600 kilometara toplovodne mreže sa povratnim vodovima i više od 9.000 toplotnih predajnih stanica), priprema sistema obuhvatala je obimne radove na toplovodnim izvorima, toplovodnoj mreži i primarnim delovima toplotnih predajnih stanica.

Radnici „Beogradskih elektrana“ su tokom remontnog perioda, pored redovnog održavanja svih delova sistema i zamene elemenata kod kojih su konstatovani problemi, završili i višegodišnje investicione radove, čime će znatno biti poboljšana stabilnost i kvalitet proizvodnje i distribucije toplotne energije.

U sklopu priprema za grejnu sezonu, „Beogradske elektrane“ su ugovorile snabdevanje toplotnih izvora prirodnim gasom, koji je primarni energent i koji čini čak 96 odsto ukupne potrošnje.

Takođe, nabavljeni su i svi ostali neophodni energenti potrebni za proizvodnju toplotne energije. Prioriteti ovog veoma važnog preduzeća za energetsku stabilnost Srbije i dalje će biti usmereni na sigurnost snabdevanja, ispunjenje ekoloških obaveza, modernizaciju, ekonomsku održivost i dalju realizaciju investicija.

Najavljene probe grejanja u Beogradu

Funkcionalne probe su od 1. do 10. oktobra, naglašeno je u saopštenju.

U okviru završnih priprema pred grejnu sezonu koja zvanično počinje 15. oktobra po Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u Gradu Beogradu, JKP „Beogradske elektrane“ će obavljati funkcionalne probe (nisu tople probe) sistema daljinskog grejanja počev od četvrtka, 1. oktobra, do subote, 10. oktobra.

U tom periodu, biće provereno funkcionisanje toplotnih izvora koje pripadaju „Beogradskim elektranama“, odnosno 14 toplana i 22 kotlarnice.

Funkcionalne probe podrazumevaju proveru rada energetskih objekata, toplana i kotlarnica, čime se uporedno proverava funkcionalnost toplovodne mreže, toplotnih predajnih stanica, a po potrebi i pojedinih grejnih instalacija, kako bi se proizvodna i distributivna postrojenja što bolje pripremila za predstojeću grejnu sezonu.

Funkcionalne probe ne podrazumevaju početak grejne sezone, odnosno isporuku toplotne energije potrošačima.

Zbog toga „Beogradske elektrane“ apeluju na korisnike da ne upućuju reklamacije Dispečerskom centru – Službi za prijem reklamacija, ukoliko im radijatori nisu topli, jer se pod funkcionalnim probama podrazumeva provera rada sistema u hladnom-dinamičkom režimu, a ne u režimu zagrevanja stambenog i poslovnog prostora.

Probe toplotnih izvora, distributivne mreže, podstanica i pojedinih kućnih grejnih instalacija obavljaće se prema sledećem rasporedu:

 • Četvrtak, 1. oktobar 2020.
  Toplane: „Konjarnik“ i „Miljakovac“. Kotlarnice: KBC „Bežanijska kosa“, „Institut Majka i dete“, „Makedonska (Jakšićeva)“ i „Vrtlarska“.
 • Petak, 2. oktobar 2020.
  Toplane: „Dunav“ i „Batajnica“. Kotlarnice: „Senjak 1 – Simićeva“, „Senjak 2 – Bulevar vojvode Mišića 37-39“, Senjak 3 – Bulevar vojvode Mišića 39a i „Šeher – Andre Nikolića 3“.
 • Ponedeljak, 5. oktobar 2020.
  Toplane: „Mirijevo“ i „Borča“. Kotlarnice: „Braće Marić 3-7“, „Resnik“ i Obnovljivi izvor energije: „Ovča“.
 • Utorak, 6. oktobar 2020.
  Toplane: „Novi Beograd“, i „Medaković“. Kotlarnice: „KBC Zvezdara – Preševska 31, Dimitrija Tucovića 161 i 161 (parna)“.
 • Sreda, 7. oktobar 2020.
  Toplane: „Cerak“ i „Zemun“. Kotlarnice: „Ljutice Bogdana 2“, DZ „Braće Jerković“ i „Barajevo“.
 • Četvrtak, 8. oktobar 2020.
  Toplane: „Banovo brdo“ i „Mladenovac“. Kotlarnice: „Janka Veselinovića“, „Uprava prihoda“ i „Železnik“.
 • Petak, 9. oktobar 2020.
  Toplane: „Voždovac“ i „Višnjička banja“. Kotlarnice: „GAK Narodni front“, „Luka Beograd“ i „Sremčica“.

Korisnici sistema daljinskog grejanja prvenstveno bi trebalo da obrate pažnju na ispravnost svojih unutrašnjih instalacija i ukoliko primete curenje vode iz instalacija, kvar prijavljuju Dispečerskom centru – Službi za prijem reklamacija pozivom na broj telefona 011/2093-100 (broj telefona isključivo za curenje vode iz instalacija), zaključeno je u saopštenju iz ovog preduzeća. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.