Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Marija Par – Poruka u boci
Kreativni centar: Marija Par - Poruka u boci
Kreativni centar: Marija Par - Poruka u boci

Kreativni centar: Marija Par – Poruka u boci

Poruka u boci je nov roman u ediciji Moj svet, u izdanju Kreativnog centra, a namenjen je starijim osnovcima. Napisala ga je Marija Par.

Nagrađivana norveška spisateljica za decu i mlade napisala je knjigu o Trileu i Leni, koje je predstavila u svom debitantskom romanu Srce od vafla.

Ovi književni junaci (tada devetogodišnjaci) svojim avanturama već su osvojili simpatije naše čitalačke publike, pa se s nestrpljenjem iščekivalo da im autorka ponovo posveti pažnju i napiše novu knjigu.

– E sad mi je stvarno dosta! – iznenada reče Lena iza mene, pa iz sve snage zafrljači bocu s porukom u more.
– Leno! – viknuh ljutito. – Pa tek što smo zašli u fjord, još smo daleko od otvorenog mora!
Moja najbolja drugarica je snuždeno gledala u bocu koja nekoliko puta bućnu, a onda se primiri na vetru koji je duvao s pučine.
– Možda da uskočim i uzmem je – predloži ona.

U romanu Poruka u boci Marija Par im se vraća (sada kao dvanaestogodišnjacima) i nastavlja priču o njihovom prijateljstvu, porodicama i urnebesnim dogodovštinama u svom maniru, s mnogo duha, topline i nežnosti.

Neustrašiva, zabavna i nadasve svojeglava Lena Lid najbolja je Trileova drugarica. Njene ideje o provodu su do te mere genijalne da Trile nikako ne može da im se suprotstavi, iako zna da će ga to uvaliti u brojne probleme.

Skok u vodu s mola ili pravljenje splava kojim će ploviti oko ostrva već na prvi pogled zvuče izazovno i zabavno, tako da nikako ne mogu da se izrode u nešto loše, zar ne? U Leninu odbranu mora se priznati i to da ona u svaku avanturu ulazi širokog srca i bez trunke namere da izazove neku ozbiljnu nevolju, pa je Trileu stvarno teško da je odbije u nekoj od tih zamisli.

Uostalom, njih dvoje su već godinama najbolji prijatelji, pa nije u redu da joj prepušta da sama rešava brojne zavrzlame tokom odrastanja na ostrvu Lom Matilda.

No, tog leta u njihovo malo carstvo doseliće se devojčica sa zlatnim kovrdžama i mnogo toga će se promeniti. Trile će odjednom zaboraviti na Lenine probleme – to što ona želi brata i što su je izbacili s mesta golmana školskog tima više mu neće biti toliko važno.

Sve njegove misli biće okrenute ka Biržite i pokušajima da joj se približi, tako da će Lena najednom ostati bez svog najboljeg druga, ili će bar njoj to tako izgledati. Ipak, jedna stara poruka u boci podsetiće Trilea na to šta znači pravo prijateljstvo.

Knjigu Poruka u boci ilustrovala je Lea Embeli, koja je svojim podjednako toplim i nežnim ilustracijama parirala tananom senzibilitetu ove knjige i doprinela da čitaoci u njoj uživaju i na vizuelnom nivou.

Roman Poruka u boci preveden je na više od 20 jezika i objavljen širom sveta (Engleska, Danska, Bugarska, Nemačka, Rusija, Italija, Švedska…). Osvojio je značajnu nagradu Brageprisen za najbolju knjigu za decu u Norveškoj 2017. godine i nominovan je za nagradu The Bookseller za 2017.

Marija Par je rođena 1981. godine u selu Fisko, u Norveškoj. Studirala je norveški jezik i književnost, stručno se usavršavala za nastavnika, a onda je počela da piše knjige za decu. Za svoj rad dobila je mnogobrojne prestižne nagrade, među kojima se izdvajaju Brageprisen u Norveškoj, nagrada Die Zeit Preis za najbolju knjigu za decu u Nemačkoj, kao i nagrada Sult za izuzetan doprinos književnosti za mlade.

Pored izdanja Poruka u boci, Kreativni centar je objavio i romane Srce od vafla i Devojčica iz svetlucave doline. Prevođenje knjige deo je projekta Prevodilačka radionica organizovanog na Grupi za skandinavistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pod rukovodstvom Nataše Ristivojević Rajković.

Knjiga je objavljena uz finansijsku podršku Agencije NORLA (Norwegian Literature Abroad).