Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Peđa Trajković – Da li laje morski pas?
Kreativni centar: Peđa Trajković - Da li laje morski pas?
Kreativni centar: Peđa Trajković - Da li laje morski pas?

Kreativni centar: Peđa Trajković – Da li laje morski pas?

Šta vi mislite… da li laje morski pas? I… znate li šta je to bebeća sreća i čemu služi stariji brat? A zašto zeka ima velike uši?

Ako ste i vi jedan od onih radoznalih čitalaca koji tragaju za zabavnim i zanimljivim odgovorima na ova pitanja – onda je ova zbirka pesama pravi izbor za vas.

U izdanju Kreativnog centra, u ediciji Razvigor, objavljena je zbirka pesama autora Peđe Trajkovića Da li laje morski pas? namenjena uzrastu starijem od pet godina.

Edicija Razvigor nastala je s namerom da se najmlađim čitaocima i njihovim roditeljima predstavi izbor najlepših pesama proverenih domaćih autora, uz koje će zajedno rasti i negovati ljubav prema knjigama.

Razigrani i veseli stihovi Peđe Trajkovića raspoređeni su u tri poglavlja: Nisam vam ja sića iz dečjeg vrtića, Baš mi prija familija i Čitajući priče karakter se stiče. Oni uzrasno prate svog malog čitaoca od prvih dana i bebeće sreće, preko vrtića, koji je TIĆ spreman za prvi let, pa sve do spoznaje da će doći i taj neverovatni dan kada će čak i vrtić da se omali i biće vreme za polazak u školu.

U ovim pesmama žongliramo zvukovima i rečima Drekavci dreče, / Kmekavci kmeče, / Mukavci muču, / Gukavci guču, / Zrikavci zriču; postavljamo nemoguća pitanja u potrazi za nemogućim odgovorima: Odakle dolaze bebe?; Da li laje morski pas? i neprekidno se igramo zato što je igra najvažniji i najozbiljniji dečji posao – Što srce žudi, to igra budi, / Talasi sreće sada nas nose. / Igrom rastemo dobri ljudi / – IGRAJMO SE, IGRAJMO SE!

Posmatran iz dečje perspektive, svet oslikan u pesmama Peđe Trajkovića je neobično zabavno i zanimljivo mesto. To je mesto koje možemo poželeti svakom detetu zato što tu roditelji ne „roditeljaju“, / Već uspavanke pevaju / Vole nas i ljube; tu se odrasta među šarenim cvećem, na maminom dlanu i u toplom gnezdu, u krugu brojne porodice.

Mesto koje smo u ovom užurbanom vremenu i svetu, gde su deca prestala da se penju po drveću i igraju na travi, polako počeli da zaboravljamo i zato je neophodno da mu se vraćamo.

Poput autora Peđe Trajkovića, ilustratorka Ana Petrović je svojim razigranim stilom doprinela da ove duhovite pesme i njihovi junaci, obični i neobični, ožive pred čitaocima.

Kreativni centar: Peđa Trajković - Da li laje morski pas?

Peđa Trajković je naš poznati autor koji je već dugi niz godina posvećen stvaralaštvu za decu.

Pesnik, satiričar, dramski pisac, prevodilac, ilustrator knjiga za decu i kulturni animator rođen je u Kotoru 1956. godine. Objavio je pedesetak knjiga vedre poezije, pretežno za decu. Ilustrovao je nekoliko stotina knjiga za druge pisce.

Autor je nekoliko desetina pozorišnih radio-drama i dramskih radio-minijatura. Urednik je i ilustrator elektronskog književnog časopisa za decu i mlade „Slova na struju“ i umetnički direktor i ilustrator časopisa „Riznica“ iz Banjaluke. Poslednjih godina prepevava klasike poezije za decu, poezije nonsensa i humorističke poezije: E. Lira, L. Kerola, A. Milna, M. Edgara, R. Dala, O. Neša, S. Miligana, Š. Silverstejna i mnoge druge.

Dobitnik je brojnih i značajnih nagrada u svim oblastima kojima se bavio. Živi u Jagodini.