Naslovna » Izlasci » Festivali » 17. Balkanima – Evropski festival animiranog filma u Beogradu
Balkanima 2020: Handmade

17. Balkanima – Evropski festival animiranog filma u Beogradu

Ljubitelji animiranih filmova ove godine biće u mogućnosti da prate festival Balkanima, kao i do sada, uživo u Domu kulture „Studentski grad“, ali i online.

Od utorka do subote (20-24. oktobar 2020) publika će imati priliku da vidi glavni takmičarski program i takmičarski program studentskih filmova. Takođe, u subotu (24. oktobar) biće prikazan program domaćih takmičarskih filmova, a u nedelju (25. oktobar) takmičarski program animiranih filmova za decu i panorama evropske animacije.

Festival se završava svečanom dodelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova. Svi online programi biće dostupni za gledanje (u živom prenosu) sat vremena nakon projekcije u bioskopskoj sali Doma kulture „Studentski grad“.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Ove godine na festival Balkanima pristigli su filmovi iz dvadesetak evropskih zemalja kao i iz Srbije. Biće prikazano ukupno 120 filmova u okviru različitih kategorija, a publika će imati jedinstvenu priliku da vidi svu raznovrsnost evropske animirane kinematografije.

Iz godine u godinu raste broj domaćih animiranih ostvarenja, tako da nas na ovoj Balkanimi očekuje čak sedam autorskih i sedam studentskih filmova. Ovi filmovi mogu se pogledati u okviru takmičarskih programa, ali i na posebnoj projekciji domaćeg animiranog filma.

Pored nagrade za najbolji autorski, studentski i dečji film, žiri će dodeliti i, od nedavno uvedenu, nagradu za najbolji domaći animirani film zahvaljujući Filmskom centru Srbije.

17. Balkanima: srpski filmovi, „Poslednja večera“…

Balkanima 2020

Srpski filmovi koji učestvuju u takmičarskom programu 17. Balkanime su „Trkija“ Marije Vulić, „Svetlosti i senke“ Rastka Ćirića, „Dnevnik od blata“ Vuka Palibrka, „Hronika jednog putovanja“ Steve Živkova, „Starac i kutija“ Miroslava Jelića, „Handmade“ Mine Cvetinović i „Bezizlaz #8“ Filipa Markovinovića.

Svaki festivalski dan otvara po jedan domaći film, a prvog dana festivala biće prikazano najnovije ostvarenje čuvenog poljskog autora Pjotra Dumale „Poslednja večeraDuB - vinjeta: Online program

O najboljim autorskim filmovima festivala odlučivaće „animatorski trio“ u sastavu Jelena Milunović, Igor Ćorić i Ana Nedeljković, dok će o najboljim studentskim filmovima odlučivati Margareta Jelić, slikarka i vizuelna umetnica, Uroš Krčadinac, digitalni umetnik, programer i edukator i Marina Kecman, profesorka animacije i vizuelna umetnica.

Kompletan program i satnica festivala biće dostupni od 17. oktobra na sajtu festivala. Ulaz na sve programe je slobodan.

Festival Balkanima je osnovan 2004. godine, u Domu kulture „Studentski grad“ na inicijativu prof. Nikole Majdaka (1927-2013), prvog umetničkog direktora festivala. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.