Naslovna » Izlasci » Akcije » Austrijski kulturni forum: Oda Betovenu kroz svetlosne 3D instalacije na Ambasadi Austrije
Svetlosne 3D instalacije na Ambasadi Austrije: Teacups, filozof i maslačak (foto: Monika Husar)
Svetlosne 3D instalacije na Ambasadi Austrije: Teacups, filozof i maslačak (foto: Monika Husar)

Austrijski kulturni forum: Oda Betovenu kroz svetlosne 3D instalacije na Ambasadi Austrije

Svetlosne 3D instalacije na Ambasadi Austrije u Beogradu (Kneza Sime Markovića 2) pojavljivaće se svake večeri od 29. do 31. oktobra 2020.

Ovim projektom biće obeleženi Nacionalni praznik Austrije, 25 godina od pristupanja Austrije Evropskoj uniji, i 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena.

Tim povodom, govorio je Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije u Srbiji:

– Ovim projektom želimo da brojnim Beograđanima i Beograđankama, koji možda budu išli u šetnju Kalemegdanom ili po Kosančićevom vencu, pružimo nešto uzbudljivo i zanimljivo. Uz Betovenovu muziku želimo da im pružimo i radost, jer mislimo da je u trenucima pandemije upravo to važno. U trenutku kada se uvek ističe fizička udaljenost, kroz umetnost želimo da očuvamo tu udaljenost kao važnu, ali da ovim kulturnim sadržajima doprinesemo očuvanju društvenih kontakata.

Iz Austrijskog kulturnog foruma naglašavaju da je ovaj projekat svojevrsna oda Betovenu jer su autori studenti umetnosti koji su tako stupili u kontakt sa ovim izuzetnim kompozitorom, ali i da je ovo odlična komunikacija između Srbije i Austrije, što je i jedan od ciljeva projekta.

Svetlosne 3D instalacije: Teacups, filozof i maslačak

Svetlosne 3D instalacije koje će biti projektovane dva su nagrađena rada studentskih umetničkih timova, nastalih po uzoru na himnu slobode i vladavine ljudskih prava – „Odu radosti“, u okviru prvog Hakatona nedavno održanog u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma, i uz saradnju sa Laboratorijom interaktivnih umetnosti FDU.

Prvonagrađeni rad tima „Teacups, filozof i maslačak“ (Ognjen Bjeletić, Anja Tunjić, Iva Pažin i Marko Vesić) govori o umetnosti, odnosno o stvaranju i saradnji stilom koji je ilustrativan, i prikazuje umetnički proces posmatran sa strane.

Drugonagrađeni rad tima „TRI+1“ (Dragana Zorić, Boris Martić, Nina Krčum) je okrenut „ka unutra“, ka umetniku, i pokušava da prikaže inspiraciju u njenom još nematerijalizovanom obliku, u trenutku kada pokreće umetnika na stvaranje.

Na prvom Hakatonu Austrijskog kulturnog foruma, pod sloganom „Oda Betovenu“, mladi umetnici iz Srbije su uz pomoć 3D tehnologija, kompjutera i novih medijuma umetnosti kroz onlajn takmičenje odali počast jednom od najvećih sanjara muzike, koji je većinu svog životnog veka proveo u Austriji.

Takmičarski timovi imali su zadatak da uz pomoć digitalnog i analognog, novih tehnologija i arhitekture u formi eksperimenta, stvore delo u čast umetnika koji je bio stotinama godina ispred svog vremena. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.