Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Džez za dž: Promocija albuma „Mozaik“ studenata FMU
Džez za dž: Promocija albuma "Mozaik" studenata FMU
Džez za dž: Promocija albuma "Mozaik" studenata FMU

Džez za dž: Promocija albuma „Mozaik“ studenata FMU

U završnici osmog koncertnog serijala „Džez za dž“, u subotu 31. oktobra, u Domu omladine Beograda (sala Amerikana) nastupiće studenti FMU.

Neki od najtalentovanijih domaćih mladih džez nada, studenti Katedre za džez i popularnu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti promovisaće prvi CD-a studentskih kompozicija i aranžmana, pod nazivom „Mozaik“, u izdanju FMU.

U holu ispred sale Amerikana u podne će album predstaviti studenti FMU, Vladimir Nikolov (šef Katedre za džez i popularnu muziku FMU) i Vojislav Pantić (džez kritičar).ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Na koncertu, koji će početi u 13.00, sviraće:

  • Bojan Cvetković kvartet,
  • Vokalni kvartet MING i
  • Ikigai Collective + Luka Ignjatović.

Ulaz je, naravno, besplatan.

Objavljivanje studentskih radova na nosačima zvuka ima dugu istoriju. Najbolji primer je serija albuma koje je pre više od pola veka izdavao koledž Berkli u Bostonu, a unutar koje danas prepoznajemo brojne umetnike koji su kasnije postali zvezde džeza.

Kao u slučaju nastupa studenata u okviru džez festivala u Beogradu ili Pančevu, ili posebno organizovanih javnih časova koji ohrabruju studente u susretu sa publikom, tako ih snimanje i objavljivanje školskih zvučnih zapisa na vreme priprema za sopstveni autorski rad po završetku studija.

„Kroz džez odsek FMU prolaze studenti sa različitim pozadinama i senzibilitetima, ali ih sve spaja vizija o muzici sa strastvenim nabojom ritma, savremene harmonije i sa dosetljivom improvizacijom“, svedoči Vladimir Nikolov, šef Katedre za džez i popularnu muziku. „Svako ima svog uzora, ali je cilj da ti uzori postanu samo deo puta ka nalaženju svog glasa. Mentori odseka su tu da podrže celu tu ideju, ali i da usmere na pravi put svakog autora ponaosob, ne samo kolektivno. Raznolikost ideja i senzibiliteta, ali i ujedinjenost u istoj viziji rodila je i ovo izdanje i njegov naslov, Mozaik“…

(danubeogradu.rs)