Naslovna » Izlasci » Festivali » 11. MikroFAF – Međunarodni festival uradi-sam i nezavisnog kratkog filma: Can You Breathe?
11. MikroFAF - Međunarodni festival uradi-sam i nezavisnog kratkog filma: Can You Breathe?
11. MikroFAF - Međunarodni festival uradi-sam i nezavisnog kratkog filma: Can You Breathe?

11. MikroFAF – Međunarodni festival uradi-sam i nezavisnog kratkog filma: Can You Breathe?

Program 11. MikroFAF-a održaće se online i publika će besplatno moći da pogleda oko 100 kratkih filmova iz celog sveta u glavnom i pratećem programu.

Ovo izdanje festivala od 13. do 15. novembra 2020. prati pitanje „Dišete li?“ (Can You Breathe?) kojim organizatori žele da skrenu pažnju na globalne društveno-političke nemire i previranja koji su svojim negativnim posledicama i teškim izazovima obeleželi 2020. godinu.

Stoga je i posebna takmičarska kategorija posvećena filmovima koji se bave posledicama pandemije, eskalacije rasizma u SAD, jačanja desnice u Evropi, ugrožavanja opstanka umetnosti i umetnika, gušenja medijskih i ličnih sloboda, ekonomskih turbulencija…

Izolovanost, bilo fizička ili u vidu ksenofobičnog negiranja različitosti rasa i kultura, proizvodi anksioznost i utisak izmeštenosti iz svakodnevice i duhovnog gušenja, te stoga čovečanstvo globalno ovu godinu provodi poput ribe na suvom.

11. MikroFAF: Globalni potresiDuB - vinjeta: Online program

Program će biti dostupan tri dana online, a publika će moći da bira kada i šta želi da pogleda.

Glavni program obuhvata nekoliko takmičarskih kategorija…

  • Kratki uradi-sam film. Odnosi se na filmove u svim rodovima i tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i sl.) nastale bez angažovanja profesionalnih filmskih radnika i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije.
  • Nezavisni kratki film. Podrazumeva filmove koji ne odgovaraju „uradisam“ kriterijumima, ali su nastali u slobodnoj produkciji, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka.
  • Can You Breathe? Fokus ove kategorije je na filmovima koji odslikavaju ili preispituju globalne potrese u prvoj polovini 2020. godine. Inspirisana je brutalnim činom rasizma policije i posledičnim globalnim antirasističkim protestima, a odnosi se na sve tegobe sa kojima se čovečanstvo suočilo poslednjih meseci. Svetska pandemija i njene fizičke, socijalne i mentalne posledice, udružila se sa ksenofobijom i rasizmom protiv čovekove i umetnikove slobode. Ove okolnosti mogu da rezultiraju otuđivanjem, strahom, siromaštvom… Ali mogu i podstaći na buđenje zajednice u borbi za vraćanje vrednosti ljudskog života i ukidanje veštačkih podela.
  • Juniorski film. Kategorija namenjena filmovima mladih autora, koji u momentu kreiranja svog filma nisu imali više od 18 godina.

U pratećem programu će biti predstavljeni radovi tinejdžera kojima su članovi Satibare (i ujedno MikroFAF tima) držali radionice tokom 2020 godine:

  • Pozdav iz kraja! – Letnje umetničke aktivističke radionice za tinejdžere
  • Inkluzivni kinoklub „Moj krupni plan“ – Sezona 2020.
  • Filmski kamp „The Voices of Young Eurasia“ – Tandem Europe projekat (Srbija i Turska)
  • GIFme! – Program Satibare na festivalu „Na sopstveni pogon“.

Takođe će biti prikazan gostujući program Kinokluba Zagreb koji je sastavio Vedran Šuvar i koji obuhvata osam kratkih kinoklubaških filmova.

MikroFAF-ov sestrinski festival KRAF (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma će upotpuniti program kratkim dokumentarnim filmom „Čudna šuma“ (Aleksandar Ćuić; 18’56“, NVO MillenniuM, 2014).

Žiri za glavne takmičarske kategorije: dr Vlada Paunović – osnivač KRAF-a; Jelena Jovčić – rediteljka, antropološkinja, novomedijska umetnica i kustoskinja; Vedran Šuvar – producent, režiser i član Kinokluba Zagreb

Žiri za juniorsku kategoriju: Aleksandar Gubaš – veteran Low-fi video pokreta, autor brojnih dokumentarnih i niskobudžetnih filmova i osnivač bloga „Knjigoskop“; Jelena Novaković – mlada višestruka dobitnica nagrada na MikroFAF-u.

Organizator 11. MikroFAF-a je udruženje „Satibara“. Više o festivalu na ovom linku.

(danubeogradu.rs)