Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » COVID-19, 13. novembar 2020: Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti – na snazi
COVID-19, vesti dana (foto: Polina Tankilevitch / Pexels)
COVID-19, vesti dana (foto: Polina Tankilevitch / Pexels)

COVID-19, 13. novembar 2020: Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti – na snazi

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sa izmenama i dopunama stupio je na snagu danas, 13. novembra 2020. godine.

Izmene i dopune tog zakona usvojene su juče u Skupštini Srbije.

Novi zakon definiše pod kojim uslovima bi vakcinacija protiv kovida 19 u Srbiji mogla da bude obavezna, šta sve smeju komunalni inspektori i milicajci, kao i čega ćemo morati da se pridržavamo u karantinu ili izolaciji.

Zakon propisuje možemo li biti kažnjeni i koliko za nepoštovanje mera, ali i koja sve ovlašćenja dobija ministar zdravlja i šta sve može da odluči tokom epidemije. Zakon predviđa mogućnost uvođenja vanredne imunizacije; vakcinacija će moći da bude preporučena ili obavezna.

Za sprovođenje kaznene politike nadležni su pored sanitarne i komunalna inspekcija i milicija i za fizička i za pravna lica. Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, ostaće nepromenjena, 5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica.

Uskoro i nove mere bezbednosti…

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će nadležni organi poslušati struku i da će sa novim merama za suzbijanje širenja virusa korona izaći za dan ili dva na osnovu situacije.

Predlozi za nove mere već postoje, pa će Krizni štab, kako je najavljeno, u roku od dan ili dva izaći sa novim stavom. U poslednja 24 sata zdravstveni sistem je prebukiran i zabeležen je rekordan broj pregleda i prijema.

Ministar je saopštio da je obezbeđeno još 500 mesta za kovid pacijente u Beogradu za vikend, budući da u kovid sistem ulazi Institut za medicinu rada, a večeras i Institut za reumatologiju, uz mesta koja se oslobađaju u bolnicama koje su već u kovid sistemu.

COVID-19, zvanični statistički podaci za Srbiju

Datum: 13. novembar 2020. (do 15.00)

  • Ukupan broj registrovanih slučajeva: 77.264
  • Broj smrtnih slučajeva od početka zaraze: 972
  • Procenat smrtnosti: 1,26%
  • Broj testiranih osoba: 1.482.280
  • Broj testiranih osoba u poslednja 24 časa: 14.116
  • Broj potvrđenih slučajeva u poslednja 24 časa: 3.499
  • Broj preminulih osoba u poslednja 24 časa: 17
  • Broj hospitalizovanih osoba: 3.564
  • Broj osoba na respiratorima: 158

Izvor: Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“

COVID-19 – vesti koje su obeležile dan

»»» U Beogradu je i dalje najozbiljnije sa 1.597 potvrđenih slučajeva, a broj zaraženih povećao se u Novom Sadu i sada iznosi 330. U Nišu je 113, dok je u Kragujevcu 88, a u Kraljevu 70 potvrđenih slučajeva.

»»» Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je danas za TV NovaS da je medicinski deo štaba predsednici Vlade Ani Brnabić u četvrtak predložio da se skrati radno vreme klubova i naglasio da je takva mera neophodna, ali da je premijerka tražila vreme da razmisli o tome.

»»» Na KiM su u poslednja 24 sata registrovana 963 novoobolela od virusa korona, dok je od posledica zaraze preminulo 13 pacijenata, saopštio je Institut za javno zdravlje u Prištini.

»»» Po podacima sajta Worldometar, u svetu je virusom korona zaraženo 53.002.666 ljudi, a više od 1,29 miliona umrlih. COVID-19 je od početka pandemije, koja je započela krajem decembra prošle godine u kineskom gradu Vuhanu, registrovana u skoro svim zemljama i teritorijama sveta.

»»» Najnovije istraživanje pokazalo je da se novi, mutirani soj virusa korona lakše širi, ali da je manji opasan od prvobitnog. Takođe, ustanovljeno je da mutirani soj virusa nije promenio svoj fizički oblik, odnosno trebalo bi da podjednako bude podložan imunološkom odgovoru tela – bilo da je prirodan ili izazvan vakcinom, prenosi CNN.

»»» U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj povećan je broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, ali trenutno nema nijednog na respiratoru, izjavio je danas direktor te ustanove Siniša Dučić.

(danubeogradu.rs / Tanjug, N1)