Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » COVID-19, 19. novembar 2020: Iz vanredne situacije u katastrofu
COVID-19 - vesti koje su obeležile dan (foto: Nikola Barbutov / Shutterstock)
COVID-19 - vesti koje su obeležile dan (foto: Nikola Barbutov / Shutterstock)

COVID-19, 19. novembar 2020: Iz vanredne situacije u katastrofu

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da za RTV Vojvodine da je situacija kritična u celoj Srbiji i da je iz vanredne prešla u katastrofu.

On je dodao da nema novih lekara koji bi mogli da pomognu zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv virusa korona. Takođe, doktor se nada da u Srbiji neće doći do toga da se pacijenti vraćaju kući jer im pomoć ne može biti pružena.

Što se tiče novih mera zaštite, Kon je rekao da se ne planira zatvaranje kao u martu i aprilu, niti vanredno stanje: „Razmišlja se o većem skraćenju radnog vremena, radu od kuće, kao i online nastavi i zatvaranju vrtića“.

COVID-19 u Srbiji – statistika

Zvanični podaci do 19. novembra 2020. u 15.00:

  • ukupan broj registrovanih slučajeva: 104.097;
  • broj smrtnih slučajeva: 1.110;
  • procenat smrtnosti: 1,07%;
  • broj testiranih osoba: 1.573.980;
  • broj testiranih osoba u poslednja 24 sata: 18.980;
  • broj potvrđenih slučajeva u poslednja 24 sata: 6.109;
  • broj preminulih osoba u poslednja 24 sata: 29;
  • broj hospitalizovnih osoba: 5.589;
  • broj osoba na respiratorima: 186.

Kontakt centar za sve informacije o COVID-19: 19819.

COVID-19 – vesti koje su obeležile dan

»»» Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će država uvesti policijski čas ukoliko Krizni štab to oceni kao najbolje rešenje.

»»» U Srbiji je u poslednja 24 sata (do 15.00) od virusa korona obolelo još 6.109, a preminulo 29 osoba, što je najviše od početka pandemije.

»»» Na današnji dan, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa korona kod 431 korisnika i 294 zaposlena, saopštilo je ministarstvo rada. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1232, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 489.

»»» Beogradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak izrazio je uverenje da još nije potrebno zatvoriti beogradske vrtiće, ali i da su nadležni spremni za svaku novu meru ako je Krizni štab donese na sutrašnjoj sednici.

»»» Krizni štab grada Niša proglasio je danas vanrednu situaciju na teritoriji grada zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Ta odluka biće na snazi do 1. decembra, a da li će i nakon ovog datuma biti produžena, zavisi od procene epidemiologa.

»»» U Evropi na svakih 17 sekundi umre jedna osoba od posledica virusa korona.

»»» U kovid ambulantama u Beogradu u poslednja 24 sata bilo je 5.340 pregleda, od čega čak 3.279 prvih pregleda. Tokom noći bilo je 174 pregleda u kovid ambulantama, kažu u Ministarstvu zdravlja.

»»» Virus korona za sada nije potvrđen u svega osam od ukupno 193 države koje su punopravne članice Ujedinjenih nacija, a po podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), zaraženih ima na svim kontinentima izuzev Antartika. Poslednja država u kojoj je registrovan smrtonosni virus je Samoa. N1 je objavio da je najveća država u kojoj, barem zvanično, nije potvrđen nijedan slučaj virusa korona – Severna Koreja. Tu je još i Turkmenistan, Kiribati, Savezne Države Mikronezije, Nauru, Palau, Tonga i Tuvalu.

»»» COVID-19 je gurnuo čovečansto u najdublju zdravstvenu i ekonomsku krizu u poslednjih sto godina, a najteže posledice, po procenama relevantnih međunarodnih organizacija, trpe avio-kompanije i delatnici u turističkom sektoru. Potencijalni globalni gubitak bruto prihoda avio-kompanija u putničkom saobraćaju iznosiće između 389 i 391 milijardi dolatra u celoj 2020. godini, procenjuje Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) u najnovijem, novembarskom izveštaju.

(danubeogradu.rs; N1, Tanjug, Danas)