Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » COVID-19, 20. novembar 2020: Danas još 30 preminulih od virusa korona
COVID-19 - vesti koje su obeležile dan (foto: Pixabay)
COVID-19 - vesti koje su obeležile dan (foto: Pixabay)

COVID-19, 20. novembar 2020: Danas još 30 preminulih od virusa korona

U poslednja 24 sata od COVID-19 u Srbiji preminulo je 30, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva 1.140, dok je procenat smrtnosti 1,03%.

Hospitalizovana su 5.803 pacijenta, a na respiratorima se nalaze 192 osobe, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Novozaraženih je danas 6.254 od 19.301 testirane osobe. Od početka epidemije u Srbiji potvrđen je 110.351 slučaj virusa korona.

Jutros je preminuo i patrijarh Irinej zbog čega je do nedelje, 22. novembra, na snazi trodnevna žalost.

COVID-19 u Srbiji – statistika

Zvanični podaci do 20. novembra 2020. u 15.00:

  • ukupan broj registrovanih slučajeva: 110.351;
  • broj smrtnih slučajeva: 1.140;
  • procenat smrtnosti: 1,03%;
  • broj testiranih osoba: 1.593.281;
  • broj testiranih osoba u poslednja 24 sata: 19.301;
  • broj potvrđenih slučajeva u poslednja 24 sata: 6.254;
  • broj preminulih osoba u poslednja 24 sata: 30;
  • broj hospitalizovnih osoba: 5.803;
  • broj osoba na respiratorima: 192.

Kontakt centar za sve informacije o COVID-19: 19819.

COVID-19 – vesti koje su obeležile dan

»»» Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da je sahrana patrijaha Irineja u ovom trenutku veliki epidemiološki rizik, i da je njegova dužnost da to kaže. Apelovao je na sve one koji imaju potrebu da isprate patrijarha da koriste zaštitu koja postiji, da vode računa o distanci i da izbegavaju svaku mogućnost da dođe do zaražavanja.

»»» Tela preminulih od korone više se neće pripremati za sahranu kako je to inače praksa, odnosno neće biti kupanja i čišćena, neće se brijati ili češljati. Ova odluka doneta je na osnovu člana 65. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, objavljenom u „Službenom glasniku RS“.

„Ministar zdravlja donosi pravilnik o izmeni Pravilnika o uslovima i načinu postupanja sa posmrtnim ostacima umrlog lica. U članu 3. stav 2. menja se i glasi: Higijenska obrada se ne obavlja kod lica umrlog od sledećih zaraznih bolesti: antraksa, kuge, kolere, velikih boginja, virusnih hemoragičnih groznica (izuzev hemoragične groznice sa bubrežnim sindromom), teškog akutnog respiratornog sindroma – SARS-a i druge nepoznate zarazne bolesti“, navodi se u saopštenju.

»»» Krizni štab se danas sastao i završio sa sastankom, ali do 17.00 nema nikakvog saopštenja.

»»» U Srbiji je danas testirano više od 19.000 građana, a registrovano još 6.254 zaraženih. Najviše novozaraženih je ponovo u Beogradu, 2.208, a slede Novi Sad sa 314, Niš sa 203 i Kragujevac sa 186 novih slučajeva.

»»» Zaključno s današnjim danom u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa korona kod 485 korisnika i 309 zaposlenih, saopštilo je dana Ministarstvo rada. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.252, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 504.

»»» Svaka porodica sada treba da bude svoj krizni štab koji određuje šta je najbolje za sve njene članove, a svako svoj sopstveni kontrolor, istakla je za RTS ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

»»» Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je na današnjoj sednici Kriznog štaba napravljen presek trenutnog stanja i da su predložene nove mere kako bi se sprečilo dalje širenje virusa korona. On je rekao da će u narednih nekoliko sati medicinski deo Kriznog štaba pismeno obrazložiti svaku predloženu meru, a zatim će se razmotriti šta je od toga zakonski izvodljivo da se sprovede. Lončar je rekao da su kapaciteti popunjeni i da je rešenje prekid kontakata i dodao da su cela pulmologija i grudna hirurgija KCS prešle u kovid sistem.

»»» U Beogradu skoro svi ugostiteljski i trgovinski objekti poštuje nove mere, a tokom sinoćne kontrole, do 23.30, svega dva lokala su sankcionisana i ispražnjena zbog nepoštovanja mera o ograničenju radnog vremena do 21.00.

»»» Doktor Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove, izjavio je večeras da su u poslednja dva dana, od kada se primenjuju nove mere, najviše kažnjavani građani zbog nenošenja zaštitnih maski i to najčešće u tržnim centrima. Istakao je da je izrečena 31 kaznena mera, od toga 18 prekršajnih naloga i to 11 za fizička lica.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.