Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » COVID-19, 22. novembar 2020: Sve više mrtvih i zaraženih u Srbiji
COVID-19: vesti koje su obeležile dan (foto: Oleg Magni / Pexels)
COVID-19: vesti koje su obeležile dan (foto: Oleg Magni / Pexels)

COVID-19, 22. novembar 2020: Sve više mrtvih i zaraženih u Srbiji

Od juče do danas, od COVID-19 u Srbiji preminulo je više od 30 osoba, a nove mere će se primenjivati tek od utorka, 24. novembra 2020.

I efikasnost tih mera je pod znakom pitanja. Ni gradske vlasti u Beogradu ne znaju baš šta tačno da urade sa gradskim prevozom, pa je zakazana sednica gradskog Kriznog štaba – za sutra.

U međuvremenu, Sekretarijat za javni prevoz doneo je odluku da će od 24. novembra od 17.00 do 20.00 svakog dana biti uključeno dodatnih 236 vozila na linijama javnog gradskog prevoza.

Takođe, vozači će morati da obrate pažnju na maksimalan broj putnika u vozilima, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je čak i da vozila JGP neće stajati na stanice ako je popunjenost vozila veća od 50%. (?!) To je, indirektno, prokomentarisao prvi čovek prestonice, Zoran Radojičić:

– Ne možemo zaustavljati gradski prevoz van stanica, jer bi se na taj način mogla desiti neka nezgoda. Sve će biti iskoordinisano u ponedeljak.

Gradonačelnik je dodao:

– Ne može gradski prevoz koordinisati i određivati dinamiku funkcionisanja grada. Važno je da ko god ima mogućnost radi od kuće i da se vozimo gradskim prevozom samo kada moramo jer ćemo na taj način imati optimalan broj ljudi u prevozu te ćemo lakše sprovesti u delo da u prevozu bude 50 odsto ljudi. Što se manje krećemo i ostvarujemo kontakte, smanjićemo mogućnost širenja infekcije što je jedan vid solidarnosti. Situacija je veoma ozbiljna i nastavljamo da pratimo. Prošlo je osam meseci što je bio zaista dugačak i težak period ali pred nama je i teška zima, zato je važno da damo doprinos i izborimo se zajedno.

COVID-19 u Srbiji – statistika

Zvanični podaci do 22. novembra 2020. u 15.00:

  • ukupan broj registrovanih slučajeva: 121.120;
  • broj smrtnih slučajeva: 1.199;
  • procenat smrtnosti: 0,99%;
  • broj testiranih osoba: 1.623.648;
  • broj testiranih osoba u poslednja 24 sata: 13.429;
  • broj potvrđenih slučajeva u poslednja 24 sata: 4.995;
  • broj preminulih osoba u poslednja 24 sata: 31;
  • broj hospitalizovnih osoba: 6.214;
  • broj osoba na respiratorima: 212.

Kontakt centar za sve informacije o COVID-19: 19819.

COVID-19 – vesti koje su obeležile dan

»»» Glavni grad je i danas prvi kada je reč o broju novih kovid slučajeva, pa je u Beogradu danas registrovano 1.876. Na drugom mestu je Novi Sad sa 228, a na trećem Kragujevac sa 185. Niš je postao opasno žarište poslednjih dana pa i danas beleži veliki broj slučajeva – njih 130. Pančevo i danas ima preko 100 slučajeva zaraze, pa ih je registrovano 124, dok je u Valjevu njh 119 pozitivno na korona testu. U ostalim gradovima ima po manje od 100 novozaraženih.

»»» Oko 14.00 na prijemnom odeljenju kovid bolnice u zgradi Kliničkog centra Niš zapalila se boca sa kiseonikom na koju je medinsko osoblje krenulo da priključi pacijenta. Više osoba je povređeno.

»»» Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, Tomislav Živanović, ocenio je da škole u Srbiji još nisu u kolapsu, ali su vrlo blizu vanrednoj situaciji zbog povećanog broja učenika i nastavnog osoblja obolelog od COVID-19.

»»» Svetske agencije izveštavaju o sahrani patrijarha Irineja, navodeći da ožalošćeni vernici i Crkva ignorišu mere protiv korone. „Vlasti su nevoljne da nametnu stroga sanitarna ograničenja moćnoj Crkvi“, piše Rojters.

»»» N1: Uz nepoštovanje epidemioloških mera, Srbija se oprostila od preminulog patrijarha Irineja: celivanjem krsta, kovčega i istom kašičicom. Hitne mere Kriznog štaba čekaju da prođe vikend. Ili sahrana.

»»» Na današnji dan u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo virusa korona kod 627 korisnika i 370 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

(danubeogradu.rs; Tanjug, Direktno, N1, RTS)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.