Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » COVID-19, 26. novembar 2020: Veoma težak dan – 51 preminula osoba!
COVID-19, vesti dana (foto: Polina Tankilevitch / Pexels)
COVID-19, vesti dana (foto: Polina Tankilevitch / Pexels)

COVID-19, 26. novembar 2020: Veoma težak dan – 51 preminula osoba!

U poslednja 24 sata, 25/26. novembra 2020, u Srbiji je preminula 51 osoba, što je najveći broj u jednom danu od početka pandemije COVID-19.

U isto vreme, testirano je 21.569 osoba, a 7.606 bilo je pozitivno. Po poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut“, na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije se nalazi 243 pacijenata.

Smirivanje situacije očekuje se tek za dve nedelje, procenjuje za Tanjug dr Predrag Kon i ukazuje da će se do tada, nažalost, bolnice puniti i rasti broj novozaraženih. Napominje da je situacija u Beogradu „katastrofalna“, da se primećuje da se zaustavio rast novozaraženih, ali na veoma visokom nivou – oko 2.000 dnevno.

COVID-19 u Srbiji – statistika

Zvanični podaci do 26. novembra 2020. u 15.00:

  • ukupan broj registrovanih slučajeva: 148.214;
  • broj smrtnih slučajeva: 1.366;
  • procenat smrtnosti: 0,92%;
  • broj testiranih osoba: 1.703.985;
  • broj testiranih osoba u poslednja 24 sata: 21.569;
  • broj potvrđenih slučajeva u poslednja 24 sata: 7.606;
  • broj preminulih osoba u poslednja 24 sata: 51;
  • broj hospitalizovnih osoba: 6.722;
  • broj osoba na respiratorima: 243.

Kontakt centar za sve informacije o COVID-19: 19819.

COVID-19 – vesti koje su obeležile dan

»»» Vlada Srbije odlučila je da će se od 30. novembra do početka zimskog raspusta, 21. decembra, nastava za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola i za učenike srednjih škola izvoditi na daljinu, a da će se mera skraćenja radnog vremena produžiti do 15. decembra. Zimski raspust počinje 21. decembra 2020. godine, a završava se 15. januara 2021. godine i važiće za sve učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Republike Srbije.

»»» Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da niko u sistemu ne beži od odgovornosti u vezi sa borbom protiv korona virusa, kao ni od lične odgovornosti, ali smatra da je treba tražiti kada prođe izuzetno teška situacija i kada Srbija izađe kao pobednik, a uverena je da će se to dogoditi.

»»» Škole su i dalje mesta gde se kontroliše prenošenje virusa, kaže epidemiolog Predrag Kon i dodaje da je zbog opšte epidemiološke situacije u zemlji i porasta broja obolelih opravdan prelazak na onlajn nastavu za učenike od petog do osmog razreda i za srednje škole. On je za Tanjug rekao da je u beogradskim osnovnim i srednjim školama tokom prošle nedelje registrovano je 406 učenika i nastavnika zaraženih virusom korona.

»»» Od 7.606 slučajeva korona virusa koliko je u Srbiji potvrđeno u poslednaj 24 sata, najveći deo je i dalje u Beogradu, iako je procenat novozaraženih u glavnom gradu manji nego u prethodnom periodu. U Beogradu je zabeleženo 2.196 novoobolelih, dok su u Novom Sadu registrovana 502 nova slučaja, u Kragujevcu 290, Nišu 247, Kraljevuo 199 i Pančevu 184.

»»» U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih s današnjim danom potvrđeno je prisustvo virusa korona kod 811 korisnika i 492 zaposlena, saopšteno je iz Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

»»» Član Kriznog štaba, imunolog Srđa Janković izjavio je danas da je mogao da se očekuje veći broj umrlih, nakon skoka broja zaraženih i ponovio da za sada nije ni predlagana ni razmatrana mera zabrane kretanja i policijskog časa. „Ako postignemo smanjenje kontakata, onda zabrana kretanja nije potrebna. Kontakti su ključni“, rekao je Janković za televiziju Prva.

»»» Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) pozvala je danas roditelje da podrže prelazak osnovaca od prvog do četvrtog razreda na onlajn nastavu, jer je, usled nepovoljne epidemiološke situacije i kako kažu, velikog broja zaraženih učitelja, sve veći pritisak na direktore škola da obezbede stručne zamene i organizuju rad.

»»» Ako svi zajedno budemo sprovodili mere zaštite do 3. ili 4. decembra moći ćemo da stvorimo situaciju da se kriva zaravni, izjavio je član Kriznog štaba za suzbijanje infekcije kovid-19, epidemiolog prof. dr prof. Branislav Tiodorović.

»»» U Srbiji su na korona virus najotpornije osobe mlađe od 19 godina, rezultat je nacionalne studije seroprevalencije koja je pokazala da je pre trećeg pika epidemije, u našoj zemlji imunitet na koronu steklo 20,7 odsto stanovništva.

»»» Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je u toku prethodne nedelje usporeno širenje korona virusa na globalnom nivou, mada je broj preminulih i dalje nastavio da raste, sa preko 67.000 novih smrtnih slučajeva, koliko je potvrđeno u pomenutom periodu.

(danubeogradu.rs; Tanjug, N1)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.