Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Gradonačelnik Radojičić: Beograd je uz Beč
Beograd je uz Beč (foto: © WienTourismus/Gregor Hofbauer)
Beograd je uz Beč (foto: © WienTourismus/Gregor Hofbauer)

Gradonačelnik Radojičić: Beograd je uz Beč

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić uputio je gradonačelniku Beča Mihaelu Ludvigu, kao i građanima Beča, poruku saučešća i podrške.

Povodom serije napada koji su se sinoć dogodili u prestonici Austrije, Radojičić je u pismu, između ostalog, napisao:

„Šokiran sam i zgrožen scenama brutalnog nasilja i terorizma, koje nam stižu iz dragog i bliskog Beča. Jedan od najlepših gradova na svetu, šampion po kvalitetu života svojih građana i mesto koje asocira na najuzvišeniju kulturu i umetnost, noćas je bio poprište užasnih zločina i bezumnog divljanja ubica“.

Gradonačelnik Beograda je istakao da su Beograd i Beč gradovi koji se neprestano zalažu za mir, razumevanje i demokratiju, te da zato ne smemo dozvoliti da nas oni koji ne biraju sredstva osujete u stvaranju boljeg sveta za sve naše stanovnike.

„Beograd i Beč ne vezuju samo nedavno potpisani sporazumi, veliki broj Srba koji tamo žive i zajednička istorija, već pre svega integritet i borba za zajedničke, evropske vrednosti. Poštovanom gradonačelniku Ludvigu, mom divnom domaćinu koji me je ugostio više puta, građanima Beča i cele Austrije upućujem poruku najdubljeg saučešća zbog izgubljenih života“, dodao je gradonačelnik.

Radojičić je naglasio da će Beograd i Beograđani biti tu da pruže svaku moguću podršku bratskim gradovima u teškim trenucima kao što je ovaj, te da će biti nepokolebljivi i jaki u odbrani svojih sloboda.

Reakcija iz Beča

Član gradske vlade Beča, Peter Hanke, dao je izjavu povodom terorističkog napada koji se odigrao 2. novembra 2020. godine u Beču.

„Teror je pokazao svoje najodvratnije lice i odneo živote u srcu našeg grada. Ja sam potresen i šokiran perfidnošću i oštrinom sa kojima je ovaj napada izveden. U ovim teškim i neshvatljivim trenucima saosećam sa ožalošćenima, povređenima i njihovim porodicama, a zahvaljujem se pripadnicima operativnih jedinica na licu mesta“, izjavio je Hanke.

„Teror želi da uništi, podstiče strah, podeli društvo, zabrani našu slobodu i da nas zastraši. To ne možemo i nećemo dozvoliti. Naprotiv, stanovništvo Beča sada mora da se drži zajedno i da se suprotstavi pukoj mržnji. Tako ćemo jasno pokazati svetu: nećemo dozvoliti da nas zastraše, volimo ovaj grad i nastavićemo da živimo kao do sada. Veliko saosećanje i solidarnost koju smo primili iz ostalih delova Austrije i prijateljskih nacija širom sveta podstiču nas na tom putu“, zaključio je Hanke. (Beoinfo / EuroComm)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.