Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi: Ime naroda, Pokajnik, Časovi persijskog, Tripozno, Viking Vik i čarobni mač, Jalda, noć za oproštaj
Novi filmovi: Ime naroda (foto: MCF Megakom film)
Novi filmovi: Ime naroda (foto: MCF Megakom film)

Novi filmovi: Ime naroda, Pokajnik, Časovi persijskog, Tripozno, Viking Vik i čarobni mač, Jalda, noć za oproštaj

Novi filmovi u bioskopima od četvrtka, 12. novembra 2020. su Ime naroda, Pokajnik, Časovi persijskog, Tripozno, Viking Vik i čarobni mač, Jalda, noć za oproštaj.

Bioskopski repertoari mogu da se pogledaju na OVOM LINKU.

Ime naroda

Biografsko-istorijska drama „Ime naroda“ Darka Bajića, koji je otvorio dva velika domaća festivala – ovogodišnji 27. Festival evropskog filma Palić, gde je i ovenčan nagradom publike „Gorki list“, kao i tradicionalni 13. Leskovački internacionalni festivala filmske režije LIFFE – biće premijerno prikazan u četvrtak, 12. novembra od 20.00, u Velikoj sali Kombank dvorane.

Projekcija filma biće održana uz sve propisane epidemiološke mere i ograničen broj posetilaca do 500 osoba.

Ovo je film o jednoj od ključnih ličnosti Novog Sada i srpske istorije uopšte – Svetozaru Miletiću. On je bio ugledni advokat, član ugarskog parlamenta i doživotni borac za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini.

Pošto je više puta politički osuđivan, borbu Svetozara Miletića nastavljaju njegova ćerka, prva žena urednik u Srbiji, Milica Miletić, i Jaša Tomić, Miletićev naslednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci, koji će i proglasiti prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine.

Originalni naziv filma: Ime naroda. Država i godina proizvodnje: Srbija / 2020. Žanr: istorijski. Uloge: Ljubomir Bandović, Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski. Reditelj: Darko Bajić.

Pokajnik

Tom Karter je pljačkaš koji je tokom karijere ukrao devet miliona dolara iz nekoliko manjih banaka širom SAD. Bez hapšenja, bez otkrivanja identiteta. Nakon što upozna Ani, Tom želi da napusti posao i počne novi život sa voljenom ženom.

Naravno da stvari neće ići tako glatko. Dva mlada FBI agenta, kojima je dodeljen njegov slučaj, odlučuju da tih devet miliona dolara zadrže za sebe, a usput da smeste Tomu ubistvo njihovog nadređenog.

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Honest Thief / Pokajnik. Država i godina proizvodnje: SAD / 2020. Žanr: akcija, kriminalistički. Uloge: Liam Neeson, Kate Walsh, Jai Courtney, Jeffrey Donovan. Reditelj: Mark Williams.

Časovi persijskog

Mladog Belgijanca Žila 1942. godine hapsi SS i zajedno s drugim Jevrejima deportuje u koncentracioni logor u Nemačku. Tamo Žil za dlaku izbegava smrt, kunući se da nije Jevrejin, nego Persijanac. Ali, uskoro ponovo dolazi u opasnost.

Oficir Koh, šef logorske kuhinje, sanja da nakon rata otvori restoran u Iranu i traži od Žila da ga nauči farsi. Žil na to mora da izmisli jezik koji ne zna, reč po reč. Kada neobičan odnos između njega i Koha počne da izaziva ljubomoru i sumnju, Žil postaje svestan toga da ga svaki pogrešan korak može razotkriti.

Vadim Perelman je režirao uzbudljivu dramu, vešto i suvereno. „Časovima persijskog“ polazi za rukom nešto što je malo kome uspelo: da se s poštovanjem odnosi prema užasima Holokausta, ali uz osećaj za ironiju, koja najverovatnije nudi ključ za preživljavanje u tako teškim situacijama.

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Persian Lessons / Časovi persijskog. Države i godina proizvodnje: Rusija, Nemačka / 2020. Žanr: drama. Uloge: Lars Eidinger, Jonas Nay, Leonie Benesch, Alexander Beyer. Reditelj: Vadim Perelman.

Tripozno

Sedamnaestogodišnja Mili Kesler, pokušava da preživi krvožedne holove srednje škole u Blisfildu i okrutnost ekipe popularnih učenika. Ali, kada postane najnovija meta Kasapina, ozloglašenog serijskog ubice iz grada, tegobe koje je prate u završnoj godini postaju joj najmanja briga.

Kasapinov mistični, drevni bodež prilikom njihovog susreta dovodi do toga da se on i Mili narednog jutra probude u telu onog drugog. Mili tada saznaje da ima samo 24 sata da se vrati u svoje telo, jer će zamena postati trajna i zauvek će ostati zarobljena u obliku sredovečnog manijaka. Jedini problem je u tome što ona sada izgleda kao ogromni prihopata za kim je ceo grad u poteri, a Kasapin izgleda kao ona, dok željno iščekuje završnu žurku, gde planira da zadovolji svoj nezajažljivi apetit za krvoprolićem.

Uz pomoć prijatelja – „ultra woke“ Najle, ultra-fabuloznog Džošue i simpatije Bukera – Mili je u trci s vremenom ne bi li preokrenula kletvu, dok Kasapin otkriva da je žensko telo savršena kamuflaža za masakr na žurci.

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Freaky / Tripozno. Države i godina proizvodnje: SAD / 2020. Žanr: horor, komedija. Uloge: Vince Vaughn, Kathryn Newton, Alan Ruck. Reditelj: Christopher Landon.

Viking Vik i čarobni mač

Vik je sin moćnog Halvara, vikinškog poglavara. Njegov tata ima zlatno srce, ali radi brže nego što misli, što nažalost stvara probleme čitavom plemenu. Vik možda nema očinsku snagu, ali ima hrabro srce i prilično je lukav.

Obe vrline pokazaće se ključnim kada se, zahvaljujući zlokobnom prokletstvu, Vikijeva majka pretvori u zlatni kip. Hrabri momak će okupiti posadu koja kreće u potragu za čarobnim ostrvom. Po legendi, samo tamo može da poništi čaroliju i vrati majku. Ulog će biti ne samo sudbina voljene majke, već i sudbina celog plemena.

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Vic The Viking And The Magic Sword / Viking Vik i čarobni mač. Države i godina proizvodnje: Nemačka, Francuska, Belgija / 2019. Žanr: animirani, avantura. Film je sinhronizovan na srpski. Reditelj: Éric Cazes.

Jalda, noć za oproštaj

Tokom svađe, 22-godišnja Marijam slučajno ubija svog muža, 65-godišnjeg Nasera i biva osuđena na smrt. Jedino ko može da joj pomogne je Mona, ćerka ubijenog, sa kojom Marijam mora da učestvuje u rijaliti programu, kao i broj glasova za oprost koji osvoji od publike. Ovaj šou snima se tokom Jalde, noći predviđene za oprost koja je ujedno i zimska kratkodnevnica, veoma važna i poštovana u iranskoj kulturi.

Uzbudljiva drama puna preokreta snimljena je na osnovu istinitih priča u kojima TV studio služi kao sudnica i mesto za pravdu. Film je nagrađen glavnom nagradom u međunarodnoj konkurenciji na prestižnom Sandens festivalu, a prikazan je i na festivalu Slobodna zona.

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Yalda, la nuit du pardon / Jalda, noć za oproštaj. Dužina trajanja filma: 89 minuta. Države i godina proizvodnje: Iran, FRA, NEM, ŠVA, LUK / 2019. Žanr: drama. Uloge: Sadaf Asgari, Behnaz Jafari, Babak Karimi. Reditelj: Masud Bakši.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.