Naslovna » Izlasci » Festivali » Peti festival snimateljskih osvarenja „Slika u pokretu“
Peti festival snimateljskih osvarenja "Slika u pokretu": Ime naroda
Peti festival snimateljskih osvarenja "Slika u pokretu": Ime naroda

Peti festival snimateljskih osvarenja „Slika u pokretu“

Peti festival snimateljskih osvarenja „Slika u pokretu“ održaće se u Muzeju jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) i u Kulturnom centru Novog Sada.

Festival će moći da se prati i online od 18. do 21. novembra 2020. na portalu cinesseum.com.

Festival nastao u organizaciji Srpske asocijacije snimatelja (SAS), sa idejom da se predstavi rad direktora fotografije na filmu, održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, uz podršku Jugoslovenske kinoteke i Filmskog centra Srbije. Direktor festivala je Predrag Bambić, direktor fotografije i predsednik S.A.S-a.

Na festivalu se dodeljuju dve nagrade: Nagrada za inovativnost u vizuelnom pristupu filmskoj fotografiji i Nagrada za najbolji snimateljski rad, koje će dodeliti ovogodišnji tročlani žiri u sastavu: Jacek Laskus, filmski snimatelj iz Poljske i snimatelji Dušan Joksimović i Mario Sablić.

U takmičarskom delu programa biće prikazano osam igranih filmova iz prošlogodišnje i ovogodišnje produkcije koje je selektor festivala, Miodrag Miša Milošević, pažljivo odabrao vodeći se vizuelnim dostugnućima direktora fotografije koji su uspeli da tokom čitavog filma postignu vizuelno jedinsvo slike.

Filmovi će biti prikazani u dva termina od 17.30 i 20.00, a ulaz na sve projekcije je besplatan, sa maksimalnim brojem od 30 posetilaca u sali, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Program festivala objavili smo na OVOM LINKU.

Festival „Slika u pokretu“ otvara „Asimetrija“ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Prvog dana festivala gledaoci će moći da vide igrane filmove „Asimetrija“ rediteljke Maše Nešković i direktora fotografije Đorđa Arambašića i „Ekipa“ Marka Sopića i direktora fotografije Dimitrija Jokovića Džime.

Drugog dana festivala biće prikazani filmovi „Ime naroda“ reditelja Darka Bajića i direktora fotografije Zorana Jovanovića Žafra i „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića na kojem je direktor fotografije bio Stefan Milosavljević.

U petak, 20. novembra, na program su ostvarenja „Otac“ reditelja Srdana Golubovića i direktora fotografije Aleksandra Ilića i „Proleće na poslednjem jezeru“ reditelja Filipa Čolovića i direktora fotografije Gojka Despotovića.

Poslednjeg dana festivala na programu su filmovi „Sutra je još uvek juli“ Dejana Vlaisavljevića Nikta u kojem se kao direktor fotografije potpusuje Predrag Bambića i „Vojna akademija 5„, reditelja Dejana Zečevića na kojem su radili direktori fotografije Zoran Petrović i Nebojša Bašić.

Posle pet održanih izdanja, festival snimateljskih ostvarenja „Slika u pokretu“ se od sledeće godine seli u Novi Sad. (danubeogradu.rs)