Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Zaposleni u zdravstvu dobijaju po 10.000 dinara
Jednokratna pomoć od 10.000 dinara za zaposlene u zdravstvu (foto: Pixabay)
Jednokratna pomoć od 10.000 dinara za zaposlene u zdravstvu (foto: Pixabay)

Zaposleni u zdravstvu dobijaju po 10.000 dinara

Sutra će biti uplaćeno po 10.000 dinara na ime jednokratne novčane podrške za zaposlene u zdravstvu, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Za te svrheće iz budžeta biti izdvojeno 1,55 milijardi dinara, odnosno približno 13 miliona evra.

Svi zdravstveni radnici dobiće ovu jednokratnu pomoć od države, i to:

  • zaposleni u samom zdravstvenom sistemu,
  • u vojnozdravstvenim ustanovama,
  • zdravstveni radnici zaposleni u MUP-u, kao i
  • zdravstveni radnici koji rade u ustanovama socijalne službe čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta.

Samo u užem zdravstvenom sistemu radi 120.000 ljudi, dok ih je zajedno sa zaposlenima u ostalim službama oko 130.000, istakao je Mali.

On je rekao da će novac dobiti i nemedicinsko osoblje koje radi u zdravstvenom sistemu jer je i njihova podrška u ovoj zajedničkoj borbi neupitna – od vozača u hitnoj pomoći, pa do čistačica, kojima je višestruko uvećan obim posla.

Mali je precizirao da će novac dobiti i medicinski radnici kako u kovid, tako i u nekovid režimu, izrazivši zahvalnost medicinarima, naročito doktorima i medicinskim sestrama, na požrtvovanom odnosu prema svojoj profesiji za vreme epidemije.

On je podsetio na to da su plate zaposlenih u zdravstvu samo u poslednjih godinu dana povećane oko 30 odsto, što je u uslovima krize gotovo nezamislivo, dodavši da je svestan i činjenice da su bitni ne samo materijalni status, već i opšti uslovi rada u bolnicama.

Kovid bolnice, rekonstrukcije bolnica i domova zdravlja…

Izdvojili smo, kako je dodao, devet milijardi dinara za završetak dve posebne kovid bolnice – u Kruševcu i u Beogradu, odnosno Batajnici.

Početkom decembra biće otvorena bolnica u Batajnici i nadamo se da će taj novi kapacitet od 1.000 ležajeva rasteretiti druge bolnice, rekao je on.

U planu je nastavak rekonstrukcije drugih opštih bolnica i domova zdravlja po celoj Srbiji, kao i nabavka medicinske opreme i lekova, naglasio je Mali.

On je izrazio i očekivanje da će uskoro stići i vakcina protiv virusa korona i da će je među prvima primiti medicinski radnici, jer oni treba da budu prvi zaštićeni.

Po njegovim rečima, država ne može da dobije ovu bitku sama i važno je da dođe do svesti svakog građanina da od njegovog odgovornog ponašanja danas zavisi mnogo toga – i zdravlje njegovih najmilijih, ali i stanje zdravstva i ekonomije u celini.

Mali je rekao i da je budžet Republike Srbije stabilan i da ima snage da izdrži ovu krizu. (Izvor: Vlada Srbije)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.