Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » BEČ: Šenbrun grupa otvara vrata za posetioce
BEČ: Šenbrun grupa otvara vrata za posetioce (foto: © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. Severin Wurnig)
BEČ: Šenbrun grupa otvara vrata za posetioce (foto: © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. Severin Wurnig)

BEČ: Šenbrun grupa otvara vrata za posetioce

Šenbrun grupa je otvorila vrata za posetioce na svim svojim lokacijama. U pitanju su najposećenije turističke atrakcije na temu austrijskog carskog nasleđa.

To su: dvorac Šenbrun, Muzej nameštaja, Muzej carice Sisi, Carski apartmani i Srebrna odaja u okviru palate Hofburg.

Pored navedenih lokacija u Beču, grupa je odgovorna i za dvorac Hof i dvorac Nidervajden koji se nalaze u Donjoj Austriji. Šenbrun grupa je zadužena za održavanje i revitalizaciju istorijskih kulturnih dobara i finansira se u potpunosti iz sopstvenih prihoda.

U dvorcu Šenbrun posetioce očekuju carske odaje i raskošne prostorije koje će autentično dočarati osećaj carskog nasleđa i ponuditi doživljaj evropske istorije. Za najmlađe posetioce na raspolaganju je Dečiji muzej dvorca Šenbrun koji obuhvata 12 prostorija, gde deca imaju priliku da saznaju sve o životu na dvoru, mogu da probaju veličanstvene kostime i živopisne frizure, nauče kako da svečano postave sto i mnoge druge zanimljivosti.

Muzej carice Sisi, Carski apartmani i Srebrna odaja nude uvid u svakodnevni život carskog para Franca Jozefa i Elizabete. Kakva je carica Sisi zaista bila i šta njenu ličnost i dalje čini toliko privlačnom? Muzej posvećen carici čuva veliki broj autentičnih i njenih ličnih predmeta. Carski apartmani, dugogodišnje prebivalište Franca Jozefa i Elizabete, su opsežno restaurirani i očuvani skoro u potpunosti u originalnom stanju. U Srebrnoj odaji su predstavljeni predmeti iz carskog domaćinstva.

Muzej nameštaja vodi kroz istoriju dizajna nameštaja, od baroka, preko rokokoa, do Bečke moderne i razvoja nameštaja u 20. veku. Pored stalne postavke muzeja svi zainteresovani će do 28. februara 2021. godine imati priliku da posete izložbu „LOOS: dizajn & redizajn“. Muzej nameštaja u Beču čuva jednu od najvećih zbirki nameštaja arhitekte Adolfa Losa (1870-1933) koji važi za pionira moderne arhitekture. Povod za postavku izložbe jeste 150 godina od njegovog rođenja.

Foto: Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H._Severin Wurnig
Foto: Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H._Severin Wurnig

Pored regularnih karata trenutno je u ponudi do 24. decembra Sisi karta zimski specijal koja košta 36 evra za odrasle i 26 evra za decu. Sa ovom kartom se mogu posetiti dvorac Šenbrun, muzej carice Sisi i Muzej nameštaja u narednih godinu dana.

Šenbrun grupa nudi i propusicu za sve svoje lokacije koje se takođe mogu posetiti u toku jedne godine po ceni od 50 evra za odrasle i 30 evra za decu.

Na svim lokacijama važe sve propisane bezbednosne mere kao što su održavanje neophodne fizičke distance i nošenje maski.

U zatvorenom prostoru dozvoljeno je zadržavanje jedne osobe na deset kvadratnih metara, a broj posetilaca će se brojati i kontrolisati. Na goste se apeluje da ukoliko su u mogućnosti kupuju karte onlajn. (EuroComm)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.