Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Bečki Novogodišnji koncert u vreme korone
Bečki Novogodišnji koncert u vreme korone (foto: Bečka filharmonija © Dieter Nagl)
Bečki Novogodišnji koncert u vreme korone (foto: Bečka filharmonija © Dieter Nagl)

Bečki Novogodišnji koncert u vreme korone

Termin 1. januar od 11.15 za sve ljubitelje klasične muzike u svetu rezervisan je tradicionalno za čuveni bečki Novogodišnji koncert.

Svake godine u Zlatnoj dvorani Muzikferajna Bečka filharmonija priređuje ovaj događaj. I ove godine bi i pored trenutno vladajuće pandemije virusa korona koncert trebalo da se održi – da li sa publikom ili bez nje, još se pouzdano ne zna.

Kako će koncert biti organizovan ne može se u ovom trenutku reći. Ono što je sigurno jeste da će koncerta biti i da će za dirigentskim pultom već šesti put biti Rikardo Muti (Riccardo Muti).

Na programu Novogodišnjeg koncerta tradicionalno se izvode kompozicije dinastije Štraus i njihovih savremenika, vrhunske interpretacije valcera, polki i marševa.

Zdanje Muzikferajna (Musikverein) gde se koncert održava važi za centar klasične muzike u Beču. Velika dvorana, nazvana „Zlatna dvorana“, jedna je ne samo od najlepših, već i akustički najboljih dvorana na svetu.

Program koncerta

U antičkom stilu izgrađena dvorana se specijalno za Novogodišnji koncert ukrašava brojnim cvetnim aranžmanima. Stubovi, karijatide i svodovi dvorane asociraju na pravi muzički hram. Najpoznatiji koncert na svetu prenosiće se u 90 zemalja sveta. (EuroComm)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.