Naslovna » Izlasci » Film » Moj OFF: Premijera filma „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca“
Moj OFF: Premijera filma "Povratak kući - Marina Abramović i njena deca"
Moj OFF: Premijera filma "Povratak kući - Marina Abramović i njena deca"

Moj OFF: Premijera filma „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca“

Premijera filma „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca“ reditelja Borisa Miljkovića biće upriličena 5. decembra na online bioskopu Moj OFF.

Svetska premijera ovog filma održana je na festivalu u Sarajevu, a potom su usledila prikazivanja na istaknutim filmskim festivalima – od Jihlava u Češkoj, Mostra de Valencia u Španiji, do Sao Paulo Mostre u Brazilu i festivala u Varšavi.

Posle skoro četrdeset godina odsustva Marina Abramović se vraća u mesto gde je rođena i odrasla, mesto koje je napustila ili kao da je iz njega još tada pobegla.

Neobične okolnosti Marininog povratka Beogradu posle četiri decenije, njena putujuća retrospektivna izložba „Čistač“ sa krajnjim odredištem u prestonici, poslužile su kao povod i inspiracija za nastanak filma „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca“ koji će biti prikazan na adresi mojoff.net.

Njen život i rad često su bili istaknute teme u gotovo svim medijima tokom protekle decenije, a tokom svog povratka Beogradu, Marina sa sobom osim čitavog svog rada donosi i kamion ukrcan osećanjima, sećanjima i gorčinom.DuB - vinjeta: Online program

Prateći poslednje odredište retrospektivne izložbe „Čistač“ reditelj i scenrista Boris Miljković ujedno prikazuje različite faze, životne i umetničke izazove Marine Abramović, kao i njenu orijentaciju ka saradnji sa generacijama mladih umetnica i umetnika kroz koncept re-perfomansa.

Intimna priča „Povratak kući – Marini Abramović i njena deca“

„Ovo je ambulantni film koji prati emociju junakinje, neposredno, sa malim komentarima, saučestvujući sa njenim osećanjima, kako to biva kada pratite život istinski velikih umetnika. Ne pokušavamo da otkrijemo, tumačimo ili osvetlimo, upravo smo mi ti koje ona tumači, otkriva ili prosvetljuje. Ovo bi trebalo da bude skica o njoj i nama. O Marini i njenoj deci“, istakao je reditelj filma.

Film „Povratak kući – Marini Abramović i njena deca“ je intimna priča o ukupnom životu jedne od najznačajnijih ličnosti savremene umetnosti koji opisuje dileme koje su je okupirale tokom mladosti koju je provela u Beogradu, ljubavnim izborima i konačno posebnoj vrsti umetničke usamljenosti koja se gotovo uvek vezuje za pojam izvrsnosti.

Film je realizovala firma Akcija produkcija (producentkinja Jovana Karaulić) u saradnji sa LLC Abramovic. Direktor fotografije – Andreja Leko, montaža – Nikola Purić, kompozitor i dizajner zvuka – Petar Antonović. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.