Naslovna » Izlasci » Festivali » (ONLINE) Festival Zvezdarijada 2020: Besplatne radionice i tradicionalno takmičenje Prvi glas Zvezdare
Zvezdarijada: Prvi glas Zvezdare (Jovana Vasić; foto - promo)
Zvezdarijada: Prvi glas Zvezdare (Jovana Vasić; foto - promo)

(ONLINE) Festival Zvezdarijada 2020: Besplatne radionice i tradicionalno takmičenje Prvi glas Zvezdare

U okviru manifestacije Zvezdarijada – festivala kulture mladih, u decembru će tradicionalno biti održano online muzičko takmičenje „Prvi glas Zvezdare“.

Ova manifestacija pruža mogućnost mladima da učestvuju u različitim aktivnostima, stiču znanja i veštine iz različitih oblasti kulture, promovišu svoje talente i razvijaju kreativnost. Cilj Zvezdarijade je i međusobno upoznavanje i druženje učenika iz zvezdarskih škola. Učesnici izvode rok i pop, kao i etno pesme. Za najbolje su obezbeđene nagrade.

Pod pokroviteljstvom GO Zvezdara a u organizaciji Dragane Petrović ispred „Jimny“ agencije, stručni žiri sačinjen od muzičara i profesora muzičkih škola procenjivaće i zanatsko savlađivanje instrumenta, intonativno uklapanje i sluh pevača, dakle, sve elemente pravog muzičara.

Ove godine u žiriju su: Dušan Duda Bezuha, gitarista, kompozitor i muzički producent, Katarina Azanjac Vračar, flautistkinja, direktorka OMŠ „Vladimir Đorđević“, i Zlatko Bokun, poznati zvezdarski hirurg i gitarista grupe „Plutonia“.

Proglašenje pobednika u žanrovima pop/rock i etno/classic će biti 10. decembra 2020.

Pandemija virusa korona promenila je festivale širom sveta, pa i u Srbiji.

– Naša škola pevanja koje su vodile Jovana i Dunja prekinuta je u martu. Sada pevanje i glasan razgovor predstavljaju lak način za prenošenje virusa. Međutim, mi bez pevanja, vežbi disanja, raspevavanja ne možemo da održimo čas. Radili smo klasične vežbe zagrevanja, određivali raspon glasa, stvarali kompoziciju, tumačili tekst, pevali u grupama i samostalno na pojedničnim pesmama koje su učenici birali. Kako nam je zdravlje svih učesnika na prvom mestu projekat završavamo „online“. Način rada je isti, samo nema druženja. Plan je da tokom decembra završimo takmičenje i koncert – rekla je organizatorka Dragana Petrović.DuB - vinjeta: Online program

– Već desetak godina podržavam i učestvujem u organizaciji Prvog glasa Zvezdare, gde sam i ja kao Zvezdarski gimnazijalac učestvovao još 70-tih godina. Svi mi pamtimo lepo i zabavno druženje na fesivalu, a to su bili i prvi nastupi za mnoge Zvezdarce koji su kasnije napravili lepe muzičke karijere. Važno je da deca neguju taj umetnički duh i muzikalnost što i te kako oplemenjuje dušu. Ima izuzetno talentovane dece koja kroz ovaj projekat imaju šansu da rade to što vole i da se u tom okruženju druže. Pojedinci pokazuju i svoje autorske kvalitete. Takmičarski karakter je najmanje važan, mnogo je bitnije druženje i razvijanje tog umetničkog duha što njih ujedno oplemenjuje i čini ih kvalitetnijim osobama – izjavio je Duda Bezuha.

Učesnicima nedostaje druženje sa muzičkih radionica. Tu su se stvarala nova prijateljstva pa i simpatije.

– Oni vole muziku i uprkos školskim obavezama pronalazili su način da prisustvuju radionicama na kojima su se sklapala nova prijateljstva sa vršnjacima sa kojima dele isti muzički ukus i interesovanja. Zvezdarijada godinama predstavlja nezaobilazni segment obrazovanja omladine. Kroz programe se utiče na način razmišljanja, ponašanja, percepciju I oblikovanje određenih shvatanja u kulturi. Verovatno je to jedan od razloga zašto Zvezdarijada kao omiljeni festival mnogih generacija traje decenijama – za kraj je dodala Dragana.

U toku je i konkurs za najbolji dokumentarac Zvezdarijade. Radovi mogu da se dostave do 10. decembra, a odluka žirija i dodela nagrada biće upriličeni do 24. decembra.

Svi programi su besplatni za mlade od 15 do 25 godina, a više informacija pronađite na ovom linku.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.