Naslovna » Izlasci » Film » (ONLINE) Film „Quo Vadis, Aida?“ na platformi Kinomeeting point
Film "Quo Vadis, Aida?" (foto: Deblokada / promo)
Film "Quo Vadis, Aida?" (foto: Deblokada / promo)

(ONLINE) Film „Quo Vadis, Aida?“ na platformi Kinomeeting point

Od četvrtka, 3. decembra 2020. u 20.00, film „Quo Vadis, Aida?“ biće dostupan za gledaoce u Srbiji na online platformi Kinomeeting point.

Ova ratna drama bosanskohercegovačke rediteljke i scenaristkinje Jasmile Žbanić prati sudbinu Aide, nekadašnje profesorke, koja radi kao prevoditeljka za mirovne snage UN u Srebrenici.

Kada srpska vojska preuzme vlast u gradu, njena porodica i hiljade stanovnika traže zaštitu unutar UN kampa. Kao insajder u pregovorima, Aida ima pristup svim informacijama i pokušava da spasi svoju porodicu od sigurne smrti.

Glavne uloge tumače: Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler, Dino Bajrović i drugi.

Film „Quo Vadis, Aida?“ – kandidat za OskaraDuB - vinjeta: Online program

Film „Quo Vadis, Aida?“ imao je svetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu početkom septembra ove godine, odmah iza toga i američku na Toronto Film Festivalu, da bi tokom narednih meseci bio prikazan i na mnogim drugim internacionalnim filmskim festivalima.

Nakon premijernog prikazivanja u Veneciji film je dobio i tri nezavisne nagrade: organizacije UNIMED (Mediterranean university Union), nagradu Brian organizacije UAAR (Union of Agnostics and Rationalist), kao i nagradu SIGNIS asocijacije SIGNIS International (World Catholic Association for Communication). Na Antalija Film Festivalu, „Quo Vadis, Aida?“ je oktobra ove godine dobio nagradu za najbolji internacionalni igrani film.

Na El Gouna Filmskom festivalu u Egiptu dobio je Zlatnu zvezdu za najbolji film, dok je Jasna Đuričić dobila nagradu za najbolju žensku ulogu. Poslednju nagradu film „Quo Vadis, Aida?“ je osvojio na 21. Arras film festivalu u Francuskoj – Gran Pri „Zlatni atlas“ za najbolji film.

Film je u bioskopskoj distribuciji u Bosni i Hercegovini od oktobra, a i pored toga što još nije počelo prikazivanje na teritoriji Republike Srpske, već dugo je najgledaniji film u zemlji. Takođe, „Quo Vadis, Aida?“ je odabran i kao bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oskar.

Gledanje ovog filma online se plaća. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.