Naslovna » BG svaštara » TV i online program » Balkanski špijun: Glumačke legende u humanitarnoj online predstavi za pomoć kulturi
Balkanski špijun: Glumačke legende u humanitarnoj online predstavi za pomoć kulturi
Balkanski špijun: Glumačke legende u humanitarnoj online predstavi za pomoć kulturi

Balkanski špijun: Glumačke legende u humanitarnoj online predstavi za pomoć kulturi

Humanitarna online predstava „Balkanski špijun“ za pomoć Udruženju dramskih umetnika Srbije biće emitovana u četvrtak, 7. januara 2021. od 20.00.

Na Mozzartovom YouTube kanalu predstava će biti dostupna za gledanje još 48 sati.

Dragan Bjelogrlić, Vesna Trivalić, Mima Karadžić, Gordan Kičić, Branka Katić, uz domaćina Zorana Kesića spremaju spektakl koji će biti emitovan na Božić. Svakim šerom, Mozzart povećava fond za Udruženje dramskih umetnika Srbije.

„Soko zove orla, soko zove orla“, viče Dragan Bjelogrlić u ulozi Ilije Čvorovića! „Orao pao, orao pao“, odgovara Mima Karadžić kao Đura! Vesna Trivalić ne prestaje da popuje, baš kao Danica, a u dosad neviđenoj postavi Kovačevićevog „Balkanskog špijuna“ nastupiće i Gordan Kičić (Petar Markov) i Branka Katić (uloga ćerke Sonje).

Domaćin Zoran Kesić upotpuniće spektakl koji glumačke legende spremaju za Božić, preko Zoom-a, u produkciji Spotlight-a. Tokom prva 24 sata od emitovanja, za svako šerovanje, Mozzart donira UDUS-u za fond solidarnosti.

„Kultura u Srbiji tokom epidemije virusa korona mogla bi da bude opisana onom čuvenom rečenicom iz ‘Špijuna’ – ‘ako me se sete, sete’. A pošto se malo ko u jeku pandemije seti kulture, naša je dužnost da joj pomognemo. Pozorišta i bioskopske sale su poluprazne, ali online predstave su sjajan način da se nastavi kulturno uzdizanje. Kada jedna takva dobije i humanitarni karakter, onda se očekuje masovni odziv i šerovanje. Što je više šerova, to će fond za pomoć dramskim umetnicima biti veći“, piše u saopštenju Mozzarta.

Glumci i predstavnici Mozzarta na sastanku preko Zoom-a
Glumci i predstavnici Mozzarta na sastanku preko Zoom-a

– Ideja je fenomenalna, izuzetno mi je drago što sam deo ove priče i fantastične ekipe. Imamo priliku da se ujedinimo i sakupimo sredstva za UDUS i kolege koje su u veoma nezavidnom položaju. Mislim da predstava dolazi u pravom trenutku, na Božić će svi biti kod kuće i moći će da nam pomognu da širimo duh praznika i darivanja, kako bismo zajedno dali podršku dramskim umetnicima. Veoma smo zahvalni Mozzartu, koji na pravi način podržava kulturu – istakao je Gordan Kičić.

Glumci se odriču svog honorara za učešće i takođe ga doniraju UDUS-u, a kompletna postava i Mozzart pozivaju sve da šeruju i učestvuju u širenju lepe energije i svesti o stanju kulture pogođene kovidom.DuB - vinjeta: Online program

– Kulturni događaji su najpre bili u potpunosti obustavljeni, a sada se održavaju pod nizom ograničenja. Tokom cele prošle godine borili smo se protiv kovida, trudili se da kažemo hvala medicinirima kroz mnoge akcije. Sada smo osmislili način da ukažemo na tešku situaciju u kojoj se nalazi kultura u jeku pandemije. Odazvala su neka od naših najvećih glumačkih imena, legende koje su obelezile našu i jugoslovensku kinematografiju i zajedno pravimo predstavu za sve koji su sami u kovid bolnicama, za one koji kod kuće brinu o njima, za roditelje koji balansariju sa radom od kuće. Želimo da ova humanitarna verzija Balkanskog špijuna sve nasmeje i da barem u tih sat vremena mislimo samo na lepe stvari. Hvala glumcima na odvojenom vremenu, jer bez njih ništa ne bi bilo moguće – poručio je Borjan Popović, direktor korporativnih komunikacija kompanije Mozzart.

„To je bila oja dužnost“, glasi čuvena replika iz „Balkanskog špijuna“. Da li ćemo ispuniti našu dužnost i pomoći kulturi da pregura težak momenat? Jedan šer, to je sve što je potrebno.