Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Bečka berza slavi 250 godina postojanja
Bečka berza (foto © Wiener Börse)
Bečka berza (foto © Wiener Börse)

Bečka berza slavi 250 godina postojanja

Godina 2021. će biti u znaku jubileja u austrijskom finansijskom sektoru. Naime, Bečka berza ove godine slavi 250. godina postojanja.

Marija Terezija je osnovala berzu 1771. godine i ona se ubraja u najstarije nacionalne berze na svetu. Tim povodom Bečka berza je započela „Forum budućnosti“ u okviru koga će u toku godine redovno pozivati domaće i međunarodne stručnjake da diskutuju o inovacijama, promenama i privredi budućnosti.

Prvi dan trgovanja na Bečkoj berzi bio je 2. septembar 1771. godine. U početku se trgovalo obveznicama, menicama i devizama. Berzanski posrednici su bili zaduženi za glatko odvijanje trgovanja i dobijali su proviziju za posredovanje u poslovima.

Narodna banka Austrije je bila prvo akcionarsko društvo koje se vrednovalo na berzi 1818. godine.

Od maja 1991. godine uveden je austrijski berzanski indeks ATX, a trgovanje se sve više sprovodi elektronskim putem. Od uvođenja elektronskog sistema poslovanja XETRA 1999. godine sve se odvija u potpunosti digitalno.

Bečka berza je sklopila ugovore o saradnji sa zemljama Centralne i Istočne Evrope i time se upustila u međunarodno poslovanje.

Godina jubileja je otvorena čestitkom austrijskog predsednika Aleksandra van der Belena:

„Bečka berza je imala uzbudljivo putovanje. Marija Terezija je dovela progresivne umove u Beč, podstakla je privredni život i postavila kamen temeljac za današnju berzu koja i dalje ima značajnu ulogu. Preduzećima su potrebni hrabrost, sigurnost i naravno kapital u prevazilaženju posledica pandemije. Tako se ubrzava oporavak“. (EuroComm)

Bečka berza (foto © Wiener Börse)
Bečka berza nekada (foto © Wiener Börse)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.