Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Bečki naučnici omogućili 3D prikaz virusa korona
3D prikaz virusa korona (foto: © Nanographics GmbH)
3D prikaz virusa korona (foto: © Nanographics GmbH)

Bečki naučnici omogućili 3D prikaz virusa korona

Bečki naučnici su uspeli da stvore trodimenzionalni prikaz virusa korona. Sve dosadašnje prezentacije koronavirusa su bile isključivo modeli.

Oni su prepoznatljivi po kružnom obliku sa karakterističnim spajk proteinima pomoću kojih virus prodire u ljudske ćelije. Bečkoj spin-off kompaniji Tehničkog univerziteta „Nanographics“ pošlo je za rukom da kreira video prezentaciju na osnovu čestica virusa.

„Vizualizacija bečke kompanije se zasniva na istraživanju naučnika sa Đinghua univerziteta u Pekingu gde je tim stručnjaka uspeo da izdvoji čestice virusa iz zamrznutih uzoraka, da ih skenira niskotemperaturnim elektronskim mikroskopom i digitalizuje“, izjavio je Ivan Vajola sa Tehničkog univerziteta u Beču i Kralj Abdulah univerziteta za nauku i tehnologiju u Saudijskoj Arabiji u okviru onlajn prezentacije Bečkog fonda za nauku, istraživanje i tehnologiju.

Značajno je da skeniranje uzoraka koliko je moguće nije izmenilo strukturu spajk proteina.

Video snimak pokazuje kako se virus korak po korak izdvaja iz slanog rastvora u koji su čestice virusa potopljene.

„Fascinantno je kako se na osnovu mikroskopskih podataka detaljno može posmatrati struktura virusa“, objašnjava Ivan Vajola.

Ovo je prvi prikaz ovakvih podataka visokog vizuelnog kvaliteta. Ove metode u budućnosti treba da utiču na lakše i brže analiziranje podataka bioloških mikroskopskih podataka.

Više informacija potražite na ovom linku. (EuroComm)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.