Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Kulturni centar Beograda: Koncerti u januaru 2021. (ONLINE)
Kulturni centar Beograda: Koncerti (foto: Pixabay)
Kulturni centar Beograda: Koncerti (foto: Pixabay)

Kulturni centar Beograda: Koncerti u januaru 2021. (ONLINE)

Kulturni centar Beograda započinje muzički program u 2021. godini u digitalnom formatu zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Serijal „Koncerti u Galeriji“, koji se održavaju u Galeriji Artget, u januaru čine dva online koncerta, koji će se premijerno emitovati putem YouTube kanala Kulturnog centra Beograda, u ponedeljak, 18. januara, kao i 25. januara 2021. od 18.00.

Duo EDIT

Prvi koncert u Novoj godini u ponedeljak, 18. januara 2021. od 18.00, izvešće violinistkinja Edit Makedonska i harfistkinja Gorana Ćurgus koje čine Duo EDIT.

Edit Makedonska je glavni koncertmajstor Narodnog pozorišta u Beogradu od 2003. godine, a član je Orkestra od 1980. godine. Održala je brojne koncerte kao solista i koncertmajstor širom bivše Jugoslavije, Evrope, SAD i Japana. Osnivač je gudačkog kvarteta Edit (2000) i dobitnica brojnih nagrada i priznanja.

Gorana Ćurgus je bila stalni saradnik Beogradske filharmonije, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra RTS i drugih renomiranih orkestara. Stalno je zaposlena u Narodnom pozorištu. Osvajala je brojne nagrade i priznanja od kojih se izdvaja nagrada Zlatni anđeo za najboljeg mladog muzičara u Srbiji (1994).DuB - vinjeta: Online program

U 2021. godini Edit Makedonska obeležava 40 godina umetničkog rada, a Duo EDIT 10 godina postojanja.

Dušan Marković, klavir

Za naredni ponedeljak, 25. januar 2021. od 18.00, zakazan je koncert pijaniste Dušana Markovića.

Marković je posvećen istraživanju i izvođenju braokne muzike, a posebnu pažnju posvetio je interpretaciji dela Johana Sebatijana Baha. Ističu se njegova tumačenja Bahovih klavirskih koncerata u de-molu i E-duru (u periodu 2015. do 2017. godine), kao i „Goldberg varijacija“ koje je i snimio (2019).

Okosnicu programa koji je odabrao Dušan Marković čine barokne forme preludijum i fuga. Koncert počinje preludijumom i fugom majstora ovog oblika J.S. Baha, a potom slede dela kompozitora 19. i 20. veka S. Franka, S Prokofjeva, R. Ščedrina i D. Šostakoviča inspirisana Bahovim radom.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.